Ο όρος συμπίεση εδάφους αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία η δομή του εδάφους μεταβάλλεται, δυσκολεύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Σε γενικές γραμμές το έδαφος είναι το αποτέλεσμα της συνύπαρξης τριών συστατικών, του αέρα, των στερεών τεμαχιδίων και του νερού, σχηματίζοντας το πορώδες. Μόλις επέλθει η συμπίεση τότε τα στερεά συστατικά του εδάφους συμπιέζονται και οι πόροι του γίνονται λίγοι και μεγάλοι.

Τα προβλήματα από τη συμπίεση του εδάφους

Τα προβλήματα από τη συμπίεση του εδάφους

Τα αίτια που προκαλούν συμπίεση σε ένα έδαφος διακρίνονται σε φυσικά και ανθρώπινα. Το κύριο φυσικό αίτιο είναι οι σταγόνες της βροχής όπου κρουστοποιούν το έδαφος, φαινόμενο που ταυτίζεται με επιφανειακή συμπίεση και εμποδίζει την ανάδυση των φυταρίων. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας περιστροφικά εργαλεία για καταστροφή της κρούστας.

Οι λόγοι που παραλληλίζονται με τις δραστηριότητες του καλλιεργητή είναι περισσότεροι και στη τελική αποδίδονται στην περιορισμένη γνώση του παράγοντα που αποκαλείται έδαφος. Πιο συγκεκριμένα:

Η απουσία συστήματος αμειψισποράς έχει ως συνέπεια την έλλειψη εναλλαγών διαφόρων τύπων ριζικού συστήματος, που θα μπορούσαν να σπάσουν τη συμπιεσμένη εδαφική επιφάνεια. Ταυτόχρονα, αυτή η κατάσταση ενδυναμώνει την εισαγωγή αρότρου και πιο έντονης κατεργασίας στο έδαφος.

Έντονες και συνεχείς αρόσεις, στο ίδιο βάθος, οδηγούν σε υπεδάφια συμπίεση.

Τα μηχανήματα βαρέως τύπου έχουν ουσιαστικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συμπίεση των γεωργικών εδαφών.

Οι συνέπειες είναι ακόμα πιο αρνητικές όταν τα περάσματα πραγματοποιούνται σε βρεγμένο έδαφος.

Με τη συμπίεση το έδαφος χάνει πολλά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα επιθυμητά για την ποιότητά του, ενώ προφανώς ζημιώνεται η ίδια η γεωργική εκμετάλλευση. Κάποιες από τις επιπτώσεις της συμπίεσης στις καλλιέργειες είναι οι παρακάτω:

Τα προβλήματα από τη συμπίεση του εδάφους

Τα προβλήματα από τη συμπίεση του εδάφους

Περιορισμός της απόδοσης.

Παρεμπόδιση της διείσδυσης των ριζών με συνέπεια την ανεπαρκή ανάπτυξη ολόκληρου του φυτού.

Μείωση της ποιότητας των προϊόντων.

Μειωμένος ρυθμός απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων και του νερού.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι ελαφρά συμπίεση επιδιώκεται όταν λαμβάνει χώρα η σπορά και είναι αναγκαία η καλή πρόσφυση των σπόρων στο έδαφος, ώστε να προωθηθεί η ριζοβολία.

Πηγή: agronomist