Η οικογένεια Asteraceae είναι η μεγαλύτερη οικογένεια της τάξης Asterales και η δεύτερη σε αριθμό ειδών οικογένεια, πιθανός για μερικούς είναι ακόμη και η πρώτη, μετά την οικογένεια Orchidaceae, όλων των σπερματοφύτων. Περιλαμβάνει 11.620 γένη, στα οποία ταξινομούνται πάνω από 23.000 είδη. Τα μεγαλύτερα γένη είναι το Senecio (1.500), η Vernonia (1.000), η Cousinia (600) και η Centaurea (600).

Σπορόφυτα: οικογένεια Asteraceae

Σπορόφυτα: οικογένεια Asteraceae

Μεταξύ των φυτών της οικογένειας Asteraceae υπάρχουν αρκετά αρωματικά, ζιζάνια, βιομηχανικά λαχανευόμενα (π.χ. η ταξιανθία των ειδών Cynara sp. και τα φύλλα), καλλωπιστικά (π.χ. ζέρμπερες, ντάλια), καθώς και φαρμακευτικά φυτά (π.χ. Achillea millefolium, Echinacea sp.).

Τα φύλλα και οι ταξιανθίες ορισμένων φυτών, όπως του Cynarasp., καταναλώνονται ως λαχανικά. Σε αρκετά φυτά συμπεριλαμβάνονται αλκαλοειδείς ουσίες, αιθέρια έλαια, βάλσαμα, με ιδιότητες νευροτονωτικές, αντιπυρετικές, ο πολυσακχαρίτης ινουλίνη με ιδιότητες αντιδιαβητικές, φαρμακευτικές, τονωτικές, καθώς και αντιρρευματικές. Επιπλέον, τα είδη Inula graveolens, Pyretrum cinerariaefolium και Inula viscose και χρησιμοποιούνται για την βιολογική καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων από την έντονη μυρωδιά που εκπέμπουν .

Σπορόφυτα: οικογένεια Asteraceae

Σπορόφυτα: οικογένεια Asteraceae

Τέλος, μερικά φυτά, όπως η αγκινάρα και η αψιθιά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή επειδή χρησιμοποιούνται στη ποτοποιία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση της αψιθιάς για την παρασκευή του λικέρ αψέντι. Πάντως επισημαίνεται ότι η μακρόχρονη κατανάλωση του ποτού αυτού θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα τοξικό για το νευρικό σύστημα και επίσης ότι προκαλεί ψυχικές διαταραχές.