Η φράουλα είναι ένα από τα πιο λαχταριστά, ευαίσθητα και επίσης ακριβά φρούτα. Όμως από την άλλη οι φράουλες είναι ένα ουσιαστικά εύκολο φρούτο όσον αφορά τη καλλιέργεια. Μπορεί να το καλλιεργηθεί στο μπαλκόνι, στο κήπο ή ακόμη και μέσα στο σπίτι! Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να καλλιεργεί τις δικές του φράουλες αρχίζοντας από σπόρους ή έτοιμα σπορόφυτα που υπάρχουν σε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα.

Η καλλιέργεια της φράουλας

Η καλλιέργεια της φράουλας

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν 3 ποικιλίες φράουλας.

June Bearing: Όπως φαίνεται και από την ονομασία της, δίνει μόνο μία μεγάλη παραγωγή τον Ιούνιο. Η περίοδος παραγωγής, διαρκεί 15 με 20 μέρες.

Everbearing: Έχει 2 με 3 παραγωγικές περιόδους ανά έτος. Παράγει φράουλες κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Day Neutral: Παράγει φράουλες σε ολόκληρη τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου. Οι φράουλες που παράγει είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις άλλες δύο ποικιλίες.

Καταρχήν, θα πρέπει να αγοραστούν ή να προμηθευτούν σπόροι φράουλας. Γίνεται να σπαρθούν στη πράξη όποτε επιθυμεί ο κάθε καλλιεργητής, με δεδομένο ότι θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για τα φυτά αργότερα. Υπάρχει όμως ένα μικρό μυστικό ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια των φραουλών από σπόρους. Θα πρέπει να μπούνε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα πριν φυτευτούν. Προσοχή διότι εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν!

Αφού ο καλλιεργητής πάρει στα χέρια του τους σπόρους, θα πρέπει να τους τυλίξει μέσα σε μία χαρτοπετσέτα. Κατόπιν η χαρτοπετσέτα θα πρέπει να μπει μέσα σε μία πλαστική σακούλα και να τοποθετηθεί στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.

Μόλις περάσει ο ένας μήνας, θα πρέπει να βγούνε από το ψυγείο και να αφεθούν μέσα στο σπίτι ώστε να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Όταν ολοκληρωθεί η απόψυξη, είναι έτοιμοι για φύτεμα.

Οι σπόροι θα πρέπει να φυτευτούν σε πλαστικά ποτήρια, δίσκους σπορείων, αυγοθήκες ή ότι άλλο μέσο διαθέτει ο καλλιεργητής.

Το χώμα μέσα στο οποίο θα φυτευτούν οι σπόροι, επιβάλλεται να είναι ελαφρύ. Το κατάλληλο χρώμα για τις φράουλες είναι το αραιό και χαλαρό χώμα. Επίσης γίνεται να χρησιμοποιηθεί κομπόστ, ειδικό μείγμα για σπορόφυτα, ή ακόμη και να γίνει συνδυασμός όλων των παραπάνω. Τα συγκεκριμένα είδη βρίσκονται σε γεωπονικά καταστήματα.

Όταν οι σπόροι βλαστήσουν και τα σπορόφυτα είναι έτοιμα, γίνεται να μεταφυτευθούν στην τελική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρες.

Επισημαίνεται ότι οι φράουλες θέλουν αραιό καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το κατάλληλο pH είναι μεταξύ 5.8 και 6.2. Προσοχή όμως διότι οι φραουλιές οπωσδήποτε δε πρέπει να καλλιεργηθούν σε μέρος που προηγουμένως είχαν καλλιεργηθεί πιπεριές, τομάτες, μελιτζάνες, ή πατάτες. Αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Ακόμη το χώμα πρέπει να εμπλουτιστεί με κομπόστ ή άλλα οργανικά λιπάσματα. Το χειμώνα, επίσης θα πρέπει να προστατευθούν οι ρίζες ρίχνοντας στην επιφάνεια του εδάφους άχυρο ή οργανική ύλη όπως φύλλα, κομμένα χόρτα, κ.λπ.

Εκτός των άλλων το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Αν έχουν φυτευτεί οι φραουλιές μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος 7 ώρες την ημέρα ή να χρησιμοποιηθεί τεχνητός φωτισμός για 7 ώρες την ημέρα.

Όσον αφορά τη διαδικασία του ποτίσματος, οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά της φράουλας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, αυτό είναι σημάδι έλλειψης νερού. Η ποσότητα νερού από το πότισμα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

Τέλος επισημαίνεται ότι οι φράουλες δεν επιθυμούν τα πολύ θερμά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.

Όποιος καλλιεργητής επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί έτοιμα φυτά φράουλας από φυτώρια ή από το τοπικό γεωπονικό κατάστημα της περιοχής του. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει στη συνέχεια είναι τα φυτά αυτά να φυτευτούν στην τελική τους θέση στις γλάστρες ή στο κήπο.

Η καλλιέργεια της φράουλας

Η καλλιέργεια της φράουλας

Οι καταλληλότερες περίοδοι για να φυτευτούν φυτά φράουλας είναι οι ακόλουθες:

Σεπτέμβριος: Θα πρέπει όμως ο καλλιεργητής να κάνει υπομονή μέχρι την επόμενη άνοιξη ή ακόμη και καλοκαίρι ώστε να έχει καρπούς. Το πλεονέκτημα αυτής της περιόδου είναι ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν το φυτό έχει αρκετό χρόνο ώστε να αναπτύξει δυνατό ριζικό σύστημα και είναι πολύ παραγωγικό. Όμως ο καλλιεργητής θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα και να το προστατέψει από τις παγωνιές του χειμώνα.

Μάρτιος: Οι φραουλιές επίσης μπορούν να φυτευτούν μετά τα τελευταία κρύα. Στην Ελλάδα, αυτή η περίοδος είναι τις περισσότερες φορές μετά της 15 Μαρτίου. Όμως η παραγωγή που θα υπάρξει δε θα είναι η καλύτερη δυνατή. Όμως υπομονή διότι η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του. Αυτό συνεπάγεται ότι την επόμενη χρονιά η παραγωγή θα είναι σαφέστατα καλύτερη.