Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ, διάδοχος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη πρόταση.

Ειδικότερα, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Έλληνας καταναλωτής επιλέγει παραδοσιακά να αγοράζει φρέσκο παστεριωμένο γάλα, καταναλώνοντας γάλα που παράχθηκε πρόσφατα σε κάποιο αγρόκτημα της Ελληνικής επικράτειας. Γνωρίζει δε ότι αγοράζει ένα θρεπτικό και καλής ποιότητας προϊόν, τα χαρακτηριστικά του οποίου διατηρούνται μέχρι και την ημερομηνία λήξης, έχοντας πάντα κατά νου τις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της Ελλάδος. Επίσης, η έννοια του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος συνδέεται άρρηκτα με την ήπια θερμική επεξεργασία, που δεν αλλοιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική αξία του φρέσκου γάλακτος.

Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης, αναμένεται να κλονίσει την μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης και να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα η Ελληνική κτηνοτροφία και οι Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.

Με την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, πλέον δεν θα είναι εύκολο για τους Έλληνες καταναλωτές να διακρίνουν το Ελληνικό γάλα, που αποδεδειγμένα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την προτίμησή τους, από το εισαγόμενο που παράγεται και διακινείται σε διαφορετικές συνθήκες.»