Με τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις εδώ και κάποια χρόνια, πλέον φαίνεται ότι θα υπάρξει και το τελείωμα του όλου πλάνου, αφού από το 2016 οι συντάξεις θα αποτελούν ουσιαστικά ένα προνοιακό επίδομα αφού θα αγγίζουν τα 300 με 350 ευρώ το μήνα..

Έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η οποία θα δημοσιοποιηθεί επίσημα τη προσεχή Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, αποδεικνύει ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και την κρατική επιχορήγηση δεν θα επαρκούν από το 2016 για να καλύψουν τις υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων στους συνταξιούχους.

Για το συγκεκριμένο έτος, και παρά τις αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης και τις μόνιμες περικοπές που έχουν επιβληθεί, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), από 1η Ιανουαρίου 2014, για τους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας κάτω των 65 ετών, θα απαιτούνται επιπλέον έσοδα της τάξης του 0.5% του ΑΕΠ, δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά προβλέπει η έρευνα, η οποία αναλύει την ανεργία και την ύφεση, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, ως τους αρνητικούς πολλαπλασιαστές για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Με βάση τις προβλέψεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι απώλειες εσόδων από την ανεργία, την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή αγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.