Η Αφρική θα μπορούσε να χάσει το 20% των ελεφάντων της μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, στη περίπτωση που η λαθροθηρία συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στην Γκαμπορόν, πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, στη νότια Αφρική, κατά την έναρξη υπουργικής διάσκεψης με θέμα την διάσωση των ελεφάντων.

Ενώ ο πληθυσμός των ελεφάντων υπολογίζεται σε 500.000 στην Αφρική, περίπου 25.000 ζώα θανατώθηκαν από λαθροθήρες το 2011 και 22.000 το 2012.

Η άνοδος της λαθροθηρίας που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια προφανώς έχει τις ρίζες της στη φτώχεια και στην έλλειψη κρατικής μέριμνας στις χώρες στις οποίες ζουν ελέφαντες σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ελαφαντοστού στις καταναλώτριες χώρες, όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη.

Αντιπρόσωποι χωρών στις οποίες ζουν οι ελέφαντες, δηλαδή των χωρών μέσω των οποίων γίνεται η διακίνηση του ελεφαντοστού, αλλά και καταναλωτριών χωρών, θα έχουν συνομιλίες ως την Τετάρτη στην Γκαμπορόν.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών αυτών προβλέπεται να υποσχεθούν ότι θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου ελεφαντοστού και για τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών στο σύνολο της Αφρικανικής ηπείρου.

Μερικά από αυτά τα μέτρα, προφανώς θα είναι η αύξηση των ποινών των νομοθεσιών αυτών των χωρών κατά της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα άγρια είδη ζώων, ώστε οι λαθροθήρες να νοιώσουν ότι πραγματικά θα έχουν συνέπειες οι ενέργειές τους, καθώς και η στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.