Το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) τελικά άλλαξε την αρχική του απόφαση και δε σκέφτεται να οριστεί η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος μέχρι τις 10 ημέρες. Ο ορισμός του φρέσκου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες, αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης. Όπως επισήμανε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η διαδικασία συλλογής και διανομής του γάλακτος στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι, για παράδειγμα, στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Και αυτό το γεγονός είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Με ποιο τρόπο, όμως, εξασφαλίζεται ότι η επιμήκυνση στη διάρκειας ζωής του γάλακτος από 5 σε 10 ημέρες θα συνεπάγεται και ουσιαστική μείωση της τιμής του; Όπως τονίστηκε και από τους κτηνοτρόφους, οι τιμές του γάλακτος μακράς διαρκείας, σήμερα, παραμένουν υψηλότερες του φρέσκου. Κι αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική υπόσχεση του ΥΠΑΑΤ περί φτηνότερου γάλακτος μακράς διαρκείας.

Αλλά κι αν ακόμη μειωθεί η τιμή του γάλακτος, εξαιτίας της μείωσης των επιστροφών των ληγμένων προϊόντων, που επιβαρύνουν, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατά 5% την τελική τιμή του γάλακτος, η εξοικονόμηση για μια 4μελή οικογένεια που καταναλώνει καθημερινά 1 λίτρο γάλα, δεν προβλέπεται να είναι πάνω από 2 ευρώ το μήνα. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της επιμήκυνσης, και κατά συνέπεια η αύξηση στις εισαγωγές γάλακτος, το πιθανότερο είναι να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ντόπια κτηνοτροφική παραγωγή, όπως αναγνωρίζει ακόμη και η έκθεση του ΟΟΣΑ.