Αγώνα για την διάσωσή τους θα δώσουν παραδοσιακά Ευρωπαϊκά και Ελληνικά προϊόντα, όπως οι βρώσιμες ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης εμπορικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην Ινδονησία που θα λάβει χώρα από αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι και τη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ινδονησία θα είναι ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

Ένα γκρουπ ιδιαίτερα ισχυρών πολιτικά και οικονομικά κρατών φαίνεται αποφασισμένο να αμφισβητήσει το χαρακτηρισμό των Ευρωπαϊκών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η Ελληνική φέτα πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νόμιμης αντιγραφής από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Παρόλα αυτά, στην αναγνώριση του χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ της φέτας εκτός ΕΕ αντιτίθεται ένα άλλο γκρουπ ιδιαίτερα ισχυρών πολιτικά και οικονομικά χωρών. Αυτές οι χώρες είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οι οποίες δεν θέλουν με τίποτα να νομιμοποιηθεί η φέτα ως Ελληνικό ΠΟΠ διεθνώς και αυτό γιατί θα απαγόρευε ή στην καλύτερη περίπτωση θα έβαζε περιοριστικά όρια στην παραγωγή τυριού φέτα στις χώρες αυτές.

Αυτό δηλαδή που ισχυρίζονται αυτές οι χώρες είναι ότι θα έπρεπε ακόμη και αν γινόταν παραγωγή λευκού τυριού με συστατικά πανομοιότυπα με αυτά της Ελληνικής φέτας, στη συσκευασία στην οποία θα πωλούνταν να αναφέρεται το προϊόν ως λευκό τυρί “τύπου Ελληνικής φέτας”. Παρόμοια διαπραγμάτευση θα γίνει και για Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και πιο συγκεκριμένα για το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές.

Τίποτα όμως δεν θεωρείται από πριν σίγουρο στις συνεδριάσεις του ΠΟΕ, αφού οι κατά περίπτωση συμμαχίες πλούσιων και φτωχών χωρών πολλές φορές δίνουν απρόβλεπτα αποτελέσματα στις συζητήσεις τέτοιων διεθνών συναντήσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία δεν συζητάει άμεσα στις συνόδους του Οργανισμού.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατορθώσει να κερδίσει τη σφραγίδα ΠΟΠ σε 88 προϊόντα, μεταξύ αυτών 23 λαχανικά – φρούτα- όσπρια, 20 τυριά, 10 είδη ελιάς και 27 ελαιόλαδα, 1 παρασκεύασμα ψαριού, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, καθώς και 1 αρτοσκεύασμα και κάποια άλλα προϊόντα όπως είναι προϊόντα τσίχλας Χίου, μαστίχας και μαστιχέλαιου, ο κρόκος Κοζάνης και το μέλι.

Το ίδιο πλούσια είναι και η λίστα με τα αναγνωρισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία είναι το κουμκουάτ Κέρκυρας, η μαστίχα Χίου, το τσίπουρο, το κίτρο Νάξου, η τσικουδιά και το ούζο, στην οποία διαρκώς προστίθενται περισσότερα.