Δύο μικρές θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, οι οποίες είχαν βρεθεί τραυματισμένες, πριν από 17 μήνες η μία και επτάμιση μήνες η άλλη και είχαν μεταφερθεί στο χώρο του Ενυδρείου Κρήτης, επέστρεψαν πλέον υγιείς και μαρκαρισμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά τη φροντίδα και την περίθαλψη των ενυδρειολόγων.

Η επαναφορά των δύο χελωνών στη θάλασσα, που πήραν τα ονόματα «Ηλιόχαρη» και «Καλλιόπη», πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο, παρουσία εκατοντάδων μαθητών, του διευθυντή, πλήθους κόσμου, των επιστημόνων και του προσωπικού του Cretaquarium.

Η «Ηλιόχαρη» βρέθηκε τραυματισμένη στην παραλία Τομπρούκ του Ηρακλείου, στις 28 Ιουνίου του 2012. Όταν μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στον φύλακα του Ενυδρείου, οι μιχίνες που προεξείχαν από το στόμα της υποδήλωναν τραυματισμό από αγκίστρι, γεγονός που επιβεβαίωσε σχετική ακτινογραφία.

Η συγκεκριμένη Caretta Caretta ανταποκρίθηκε αμέσως στη χορήγηση τροφής, ενώ εφαρμόστηκε γρήγορη προληπτική φαρμακευτική αγωγή και συστάθηκε η παρακολούθησή της από κτηνίατρο. Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε μετά από επτά μήνες παρατηρήθηκε ολική διάβρωση του αγκιστριού, γεγονός που θα επέτρεπε την άμεση απελευθέρωσή της, όμως ήταν χειμώνας και ακατάλληλες συνθήκες για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού τους χειμερινούς μήνες και η παρουσία τουριστών στην παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες υποχρέωσαν τη χελώνα να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα, μετά από 17 μήνες παραμονής, με τη φροντίδα και την περιποίηση των μελών της Ομάδας Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης επανήλθε υγιής και μαρκαρισμένη στο φυσικό της περιβάλλον.

Από την άλλη η «Καλλιόπη» εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στον λαιμό και το κεφάλι, από ομάδα ιστιοπλόων, ένα ναυτικό μίλι από την είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, στις 12 Απριλίου του 2013. Άμεσα πληροφορήθηκε το λιμεναρχείο και μεταφέρθηκε με το ιστιοπλοϊκό σκάφος στο λιμάνι, όπου παραδόθηκε στο προσωπικό του Ενυδρείου Κρήτης, το οποίο τη μετέφερε στις εγκαταστάσεις του στις Γούρνες. Αφού απορρίφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διχτυών από το στόμα της, η χελώνα τοποθετήθηκε σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για νερό και τροφή. Μετέπειτα έλαβε τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από κτηνίατρο, ενώ όλα τα δίχτυα βγήκαν από το στόμα της μετά από ενάμιση μήνα. Σήμερα, μετά από επτάμιση μήνες παραμονής, με τη φροντίδα του προσωπικού του Ενυδρείου Κρήτης, έχοντας επανέλθει στους φυσικούς της ρυθμούς, χωρίς κανένα τραύμα και μαρκαρισμένη, επέστρεψε και αυτή στη θάλασσα.