Η επιφάνεια του Ήλιου, παρά τις πρόσκαιρες εξάρσεις, εμφανίζει σε γενικές γραμμές αξιοσημείωτη ηρεμία κατά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που, κατά τον τρέχοντα 24ο στη σειρά του 11ετούς ηλιακού κύκλου, έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί οι λιγότερες ηλιακές κηλίδες τα τελευταία 100 χρόνια. Οι αστρονόμοι που μελετούν εξονυχιστικά την ηλιακή δραστηριότητα, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες στη Γη, τους βασανίζει το ερώτημα το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η μυστήρια ηρεμία.

Κάποιοι επιστήμονες δεν αποκλείουν ο τωρινός κύκλος να εγκαινιάσει μια μακρύτερη περίοδο εξασθενημένης ηλιακής δραστηριότητας, κάτι που είχε ξανά συμβεί μεταξύ 1650 – 1715, όταν δεν είχαν παρατηρηθεί σχεδόν καθόλου κηλίδες και οι θερμοκρασίες στη Γη είχαν μειωθεί αισθητά, προκαλώντας τη λεγόμενη «Μικρή Εποχή των Πάγων» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βέβαια, εν μέσω ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, θα ήταν μάλλον απίθανο να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο έτος του τρέχοντος κύκλου, πέρασαν 266 μέρες χωρίς να εμφανιστεί ούτε μια ηλιακή κηλίδα. Το 2012 ο μέσος αριθμός τους έφθασε τις 67 σε καθημερινή βάση, που δεν είναι ούτε οι μισές ενός τυπικού κύκλου. Η τελευταία φορά που ένας κύκλος του Ήλιου είχε τόσες ελάχιστες κηλίδες, ήταν το Φεβρουάριο του 1906, όταν στο αποκορύφωμα του 14ου κύκλου οι κηλίδες δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 64 την ημέρα.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα στο τωρινό κύκλο είναι ότι οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου δεν έχουν αλλάξει πολικότητα, δηλαδή ο βόρειος να γίνει νότιος και αντίστροφα, περίπου ταυτόχρονα. Αντίθετα, ο βόρειος μαγνητικός πόλος άλλαξε πολικότητα εδώ και μήνες, αλλά ο νότιος καθυστερεί πολύ να κάνει το ίδιο. Πάντως οι αστρονόμοι δεν δείχνουν να ανησυχούν και αναμένουν σύντομα να γίνει και αυτό.