Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, από ότι φαίνεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, προβλέπεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά προϊόντα όπως το γάλα, το ψωμί, τα απορρυπαντικά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ειδικότερα, όσον αφορά γάλα, το υπουργείο προβλέπεται να προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που είναι οι πέντε μέρες. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο θα υπάρχει η επισήμανση σε κάθε συσκευασία γάλακτος που θα λέει «Από μία έως 10 ημέρες». Με αυτό το τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα της επισήμανσης του προϊόντος ως «γάλα μίας ημέρας» ή «γάλα τριών ημερών» ακόμη και «γάλα 10 ημερών».

Με αυτή τη μέθοδο η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στοχεύει να ενδυναμώσει τον ανταγωνισμό εντός της Ελληνικής επικράτειας, κυρίως με το γάλα λίγων ημερών, που έχει το αβαντάζ του ότι είναι φρέσκο, αλλά και να διευρύνει ακόμη περισσότερο και τις εισαγωγές.

Το άνοιγμα της αγοράς έρχεται σε συνδυασμό και με την καθιέρωση του Ελληνικού σήματος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο και τους όρους που βάζει για να το αποκτήσει κάποια επιχείρηση.

Από την άλλη το ζήτημα προβλέπεται να προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από τους παραγωγούς γάλακτος όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Στο ψωμί το ΥΠΑΑΤ θέλει να προσδιορίσει την πώλησή του με τη ζυγαριά, δηλαδή με το κιλό. Οι αρτοποιοί διαφωνούν και εκτιμούν ότι με το σκεπτικό αυτό η τιμή του ψωμιού θα ανέβει και κάνουν την αναγωγή της τιμής στο κιλό.

Μία ακόμη αλλαγή που ετοιμάζεται από τα κυβερνητικά κλιμάκια είναι και η απελευθέρωση της διάθεσης καθώς και των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εκτός των άλλων, στο τελευταίο μνημόνιο υπάρχει αυτή η δέσμευση από τον Ιανουάριο του 2014. Τώρα τα προϊόντα αυτά απαγορεύεται να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής. Με τον τρόπο αυτό προβλέπεται να πέσουν και οι τιμές.

Τέλος όσον αφορά τα απορρυπαντικά, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάργηση της απαίτησης που υπάρχει στο Γενικό Χημείο του Κράτους ώστε να ενημερώνεται υποχρεωτικά για κάθε απορρυπαντικό που κυκλοφορεί. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα έξοδο που επιβαρύνει τις τσέπες των καταναλωτών, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα και στις ξένες εταιρείες στο να λανσάρουν καινούργια προϊόντα στην Ελλάδα. Πάντως στην ΕΕ δεν υπάρχει καμία τέτοια οδηγία, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες από τις αποφάσεις παίρνονται αποκλειστικά και μόνο από τη κυβέρνηση.