Από 2.35 έως και 2.50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών παραμένουν σταθερές οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου από τις αρχές Νοεμβρίου. Τιμές που παρόλα αυτά αφορούν στο ελαιόλαδο της περυσινής σοδειάς, με το φρέσκο τώρα να αρχίζει να μπαίνει στις εγκαταστάσεις των τυποποιητών, αλλά σε μεγάλες οξύτητες, αντίθετα με τις καλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου, εξαιτίας της ελάχιστης παραγωγής της ελιάς.

Το φρέσκο λάδι της φετινής χρονιάς με τα χαρακτηριστικά αυτά έχει κάνει το ξεκίνημά του από την Κίσσαμο του νομού Χανίων τις τελευταίες 2 βδομάδες! Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκο Μιχελάκη.

Παρόλα αυτά αγοραπωλησίες σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και καλές ποιότητες φαίνεται ότι πραγματοποιούνται από τοπικούς τυποποιητές σε τιμές μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, ο Α.Σ. Παπαγιαννάδων Σητείας πλήρωσε παραγωγούς του μέχρι και 2.85 ευρώ το κιλό. Επισημαίνεται ότι οι τιμές που προσφέρονται αφορούν κυρίως σε λάδια περασμένης εσοδείας, επειδή τα καινούργια λάδια είναι ακόμη πολύ λίγα και δε φαίνεται να έχουν διατεθεί ακόμα στην αγορά.

Στην Πελοπόννησο οι τιμές που δίδονται στο δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) κυμαίνονται για το έξτρα στα 2.35-250 ευρώ το κιλό, ενώ στον Α.Σ. Ελαιώνα των Γαργαλημένων άγγιξαν τα 2.85 ευρώ το κιλό για τους συνεταίρους του.

Ο διαγωνισμός των Αγίων Απόστολων που αφορούσε ποσότητα 92 τόνων ελαιολάδου Αθηνολιάς (95%) και Κορωνέικης (5%), οξύτητας 0.5, υπήρξε άκαρπος, αφού η προσφορά των Αφων Χελιώτη Α.Ε. με 2.65 το κιλό απορρίφθηκε ως ασύμφορη από το Συνεταιρισμό. Πέρυσι, στην ίδια δημοπρασία έγινε κατακύρωση 85 τόνων με τιμή 2.910 ευρώ το κιλό στην εταιρεία “Βιολογικά-Οικολογικά Προϊόντα Σητείας”, στην οποία μετέχει και η Μονή Τοπλού.

Πάντως οι κυνηγοί, οι μελισσοκόμοι, οι ορειβάτες και οι αγρότες που ανεβαίνουν Ελληνικά βουνά περιγράφουν μια φύση κατάξερη χωρίς ανθοφορία και χωρίς πράσινο. Οι μέλισσες δε βρίσκουν άνθη να μαζέψουν τη γύρη για να παράξουν μέλι, και οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν ακόμα ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, αφού δεν έχει βρέξει να φυτρώσει καινούργιο χόρτο. Οι ελαιοπαραγωγοί μάταια προσπαθούν να θυμηθούν κάποια άλλη παρόμοια χρονιά όπως η φετινή και εκτιμούν ότι είναι σίγουρα το χειρότερο έτος παραγωγής ελιάς της τελευταίας 20ετίας..