Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτά πολλά τοπικά προγράμματα Leader από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να αγγίξει το 60%.

Δικαιούχοι του προγράμματος Leader είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ, ιδιώτες (αγρότες και όχι μόνο), επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση).

Αυτή την περίοδο είναι ενεργά τα παρακάτω προγράμματα Leader σε:

Χαλκιδική (μέχρι 31/11/2013)

Δράμα (επικοινωνία με τον φορέα)

Ηλεία (επικοινωνία με τον φορέα)

Ν. Κυκλάδων (μέχρι 8/1/2014)

Αχαϊα (μέχρι 23/12/2013)

Λάρισα (μέχρι 20/12/2013)

Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:

Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων όπως φελλός, ξυλεία, ερικόριζα, καυσόξυλα.

Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, κομμωτήρια, κουρεία, παντοπωλεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας κλπ.

Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία – μέχρι 40 κλίνες – και campings.

Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ποδηλατικές διαδρομές στην αγροτική ύπαιθρο, φυτοτεχνικές εργασίες, καθώς και διαμόρφωση θέσεων θέας.

Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.

Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου όπως χώροι αθλοπαιδιών, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι γευσιγνωσίας, ειδικές μορφές τουρισμού.

Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως ξύλινες κατασκευές (έπιπλα κουζίνας, καρέκλες, έπιπλα) χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας.

Επισκέψιμα αγροκτήματα με έκταση το λιγότερο 20 στρέμματα.

Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση όπως παραγωγή αλκοολούχων ποτών, αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων κλπ.

Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων όπως αυγά, δημητριακά, σπόροι, φαρμακευτικά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, αρωματικά φυτά, γάλα, ελιές, πατάτες, άνθη και μέλι.