Πρόσφατα η NASA δημοσίευσε βίντεο με το οποίο αποδεικνύεται, βάση καινούργιων στοιχείων, ότι ο Άρης πριν από 5 δισεκατομμύρια χρόνια είχε καταγάλανο ουρανό και ατμόσφαιρα όπως η Γη και μάλιστα με υγρές συνθήκες και ύπαρξη θαλασσών, λιμνών και ποταμών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Άρης ήταν κάποτε τυλιγμένος σε ένα παχύ στρώμα αερίων που ευνοούσαν την παρουσία του υγρού στοιχείου στην επιφάνειά του, ενώ τώρα η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ χαμηλή με παντελή έλλειψη ατμόσφαιρας και αιώνια ξηρασία.

Για αυτό το λόγο η NASA σχεδιάζει μία καινούργια αποστολή στο κόκκινο πλανήτη, ώστε να βρει ακόμη περισσότερα στοιχεία που θα φέρουν ακόμη πιο πολλές αποδείξεις.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Μέιβεν θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, με σκοπό να συλλέξει στοιχεία που πιθανώς θα φωτίσουν μερικές πτυχές της γεωλογικής εξέλιξής του. Το Μέιβεν θα περιφέρεται σε απόσταση 6.400 χιλιομέτρων πάνω από τον κόκκινο πλανήτη καταγράφοντας τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα του. Το ταξίδι του Mέιβεν προς τον Άρη, που θα διαρκέσει δέκα μήνες θα στοιχίσει στη ΝASA σχεδόν 450 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως φαίνεται ότι οι ανεπίσημες θεωρίες που θέλανε τον Άρη να έχει ατμόσφαιρα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια αποδεικνύονται πλέον επίσημα από τη NASA.