Στο πλαίσιο της προοπτικής ανάπτυξης συνεργασίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Δήμου Νέστου, με σκοπό την αξιοποίηση του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Χρυσούπολη Καβάλας, ως παράδειγμα προς μίμηση αγροκτήματος επιδεικτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του δύο εκδηλώσεις από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το Δήμο Νέστου. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό Σεμινάριο και μια ενημερωτική Ημερίδα.

Συγκεκριμένα, το θέμα του εκπαιδευτικού Σεμιναρίου θα είναι: «Εναλλακτικές καλλιέργειες: Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά» και σκοπός του είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν: την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ξήρανση, την αποθήκευση, την μεταποίηση-τυποποίηση και τέλος την εμπορία των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 30 ωρών, και θα διαρκέσει από τη Πέμπτη 28 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδος , όπου οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν μητρικές φυτείες και πιλοτικούς αγρούς αρωματικών φυτών, καθώς επίσης και τα εργαστήρια ποιοτικών αναλύσεων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό. Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμου Νέστου στο τηλέφωνο 2591350108 και στο fax 2591023700.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναλυθούν διεξοδικά στους συμμετέχοντες οι τρόποι αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας με παραδείγματα στηριζόμενα στον πρωτογενή τομέα. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση του κοινού με τις τεχνολογικά άγνωστες ακόμη διαδικασίες αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Χρυσούπολη Καβάλας που βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 1.