Ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας (USGS) ανακάλυψαν στον Κόλπο Τσέσαπικ, στις ακτές των ΗΠΑ, θαλασσινό νερό, ηλικίας 125 εκατομμυρίων ετών. Ο κρατήρας του Κόλπου Τσέσαπικ ανακαλύφθηκε το 1999 από επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωλογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας και επιστήμονες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βιρτζίνια.

Από το 2004 οι επιστήμονες ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις, με χρηματοδότηση από το Διεθνές Πρόγραμμα Ηπειρωτικών Γεωτρήσεων, για να εξετάσουν με πιο τρόπο ο φλοιός της Γης απορρόφησε την πρόσκρουση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το αρχαιότερο θαλασσινό κόσμο τυχαία, ενώ διεξήγαγαν γεωτρήσεις για να μελετήσουν τον κρατήρα. Το νερό, που εντοπίστηκε σε βάθος 800 μέτρων, είναι ότι διασώθηκε από μια θάλασσα που χάθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια.

Πριν 35 εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής προσέκρουσε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας γιγάντια τσουνάμι και δημιουργώντας στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Κόλπος Τσέσαπικ έναν κρατήρα διαμέτρου 90 χιλιομέτρων.

Με την πάροδο των χρόνων ο κρατήρας του Κόλπου Τσέσαπικ κρύφτηκε κάτω από 360 μέτρα αργίλου, άμμου και ιλύος, με συνέπεια να μείνει θαμμένος και ανεξερεύνητος.

Οι ερευνητές ουσιαστικά ανακάλυψαν παγιδευμένο νερό της Πρώιμης Κρητιδικής Περιόδου με διπλάσια ποσότητα αλατιού από το σημερινό θαλασσινό νερό. Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι το νερό είναι ηλικίας μεταξύ 100 και 150 εκατομμυρίων ετών.