Αμερικανοί επιστήμονες, με τη βοήθεια σεισμογράφων, ανακάλυψαν ένα ενεργό ηφαίστειο, άγνωστο μέχρι σήμερα. Το ηφαίστειο ανακαλύφθηκε στη δυτική Ανταρκτική κάτω από 1.5 χιλιόμετρο πάγου. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί, γεγονός που θα επιταχύνει σημαντικά τη ροή πάγων στη θάλασσα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την άνοδο της στάθμης των ωκεανών σε ολόκληρο το κόσμο.

Οι πρώτες ενδείξεις για το καινούργιο ηφαίστειο σημειώθηκαν πριν 3 χρόνια, στα στοιχεία που έλαβε μια συστοιχία σεισμογράφων κατά μήκος της κρηπίδας πάγου στη δυτική Ανταρκτική. Τα στοιχεία έδειχναν έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία όπως προέκυψε προερχόταν από μία ηφαιστειακή πηγή.

Από την άλλη, με δεδομένο ότι το ηφαίστειο καλύπτεται από 1.5 χιλιόμετρο πάγου, πιθανή έκρηξη δεν θα μπορούσε να εκτοξεύσει λάβα στην επιφάνεια.

Παρόλα αυτά, η θερμότητα της έκρηξης θα μπορούσε να λιώσει τους πάγους γύρω από το ηφαίστειο, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη στάθμη των ωκεανών.

Οι πληροφορίες για τους πάγους της δυτικής Ανταρκτικής είναι τόσο ελάχιστες που τα μοντέλα που δημιουργούν οι επιστήμονες για την κίνηση των πάγων στην επιφάνειά της είναι αδύνατο να υποθέσουν τι θα συμβεί σε πιθανή εσωτερική ηφαιστειακή έκρηξη.

Ωστόσο, η καινούργια έρευνα τονίζει ότι εκτός από την κλιματική αλλαγή υπάρχουν και άλλοι, αν και σπανιότεροι, παράγοντες για το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, όπως για παράδειγμα μια ηφαιστειακή έκρηξη.