Μία καινούργια έρευνα βιολόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, βάζει σε αμφιβολία τη μέχρι σήμερα επικρατούσα θεωρία ότι η καταγωγή των σκύλων προέρχεται από τη Μέση Ανατολή ή την Ανατολική Ασία.
Το θέμα είναι ότι στη Μέση Ανατολή και την Κίνα δεν έχει ανακαλυφθεί κανένα λείψανο σκύλου παλαιότερο των 13.000 ετών μέχρι σήμερα. Αντίθετα στη καινούργια έρευνα φαίνεται γενετική σύνδεση των λύκων που ζούσαν στη Γη πριν περίπου 20.000 χρόνια με τους σημερινούς λύκους αλλά και τους σημερινούς σκύλους!
Οι Αμερικανοί βιολόγοι εξέτασαν το μητρικό DNA που βρέθηκε στα οστά δέκα λύκων και οκτώ σκύλων, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονταν από την Ευρώπη. Όλα τα ζώα έζησαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια και μάλιστα δύο είχαν ηλικία που ξεπερνούσε τα 30.000 χρόνια. Μετέπειτα συνέκριναν αυτό το DNA με το γονιδίωμα 77 σύγχρονων σκύλων, 49 λύκων και κογιότ και η ανάλυση έδειξε ότι οι σύγχρονοι σκύλοι συνδέονται γενετικά με τους προιστορικούς λύκους και τους σκύλους που προέρχονταν από την Ευρώπη. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν έχουν πλέον καμία ουσιαστική σχέση με τους τωρινούς λύκους.
Η συνεχής μετακίνηση των λύκων, οι οποίοι μετακινούνταν για να κυνηγήσουν τη λεία τους, αποτελεί και την εξήγηση για τη γενετική μεταλλαγή τους που προοδευτικά κατέληξε στην εμφάνιση του τωρινού σκύλου.
Το γεγονός πάντως πως η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε περισσότερο δείγματα από την Ευρώπη και όχι από αλλού. Για αυτό το λόγο άλλοι επιστήμονες κρίνουν την έρευνα ως μη αξιόπιστη παρόλο που πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το αίνιγμα της αρχικής κοιτίδας των σκύλων.