Την απλούστευση των διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Ιατρίδη.

Ακόμη, ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε τη σημασία να προκηρύσσεται κάθε καινούργιο έτος πρόγραμμα νέων αγροτών, ώστε να φρεσκάρεται ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο τόνισε τη σημασία δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η χρόνια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Στόχο, τον οποίο υποσχέθηκε να δουλέψει, ώστε να γίνει πραγματικότητα, και ο Ειδικός Γραμματέας.

Όπως ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Ιατρίδης, η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος νέων αγροτών, μετά και την αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα γίνει το πολύ μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι θα είναι το λιγότερο 6.000 αγρότες. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής – δηλαδή αν η περιοχή είναι πεδινή, μειονεκτική, ορεινή – και από το είδος της παραγωγής – δηλαδή αν είναι παραγωγή μικτή, ζωική, φυτική. Με βάση αυτά τα στάνταρ το πριμ μπορεί να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 20.000 ευρώ.