Περισσότεροι από 500 επιστήμονες του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (Isro), που εδρεύει στη Μπανγκαλόρ, την τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, εργάστηκαν ώστε τη περασμένη Τρίτη 5 Νοεμβρίου να εκτοξευθεί από την Ινδία μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον Άρη. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε με πύραυλο ινδικής κατασκευής από την ανατολική ακτή της χώρας και τώρα η Ινδία ευελπιστεί ότι θα γίνει η 4η χώρα που θα φτάσει στο κόκκινο πλανήτη. Το διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει για 10 μήνες πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η Ινδία ενέκρινε την αποστολή στον Άρη το 2012 και οι επιστήμονες εργάστηκαν εντατικά για να ετοιμάσουν το διαστημόπλοιο προκειμένου να εκτοξευτεί όσο πιο σύντομα γίνεται και να εκμεταλλευθεί την ευθυγράμμιση του Άρη με την Γη το οποίο εξοικονομεί πολλά καύσιμα στην διαδρομή του διαστημόπλοιου προς τον Άρη.

Βέβαια υπάρχει το ερώτημα αν η Ινδία ορθά δαπάνησε 96 εκατομμύρια δολάρια για αυτή την αποστολή ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού παγκοσμίως. Όντως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη καταπολέμηση της φτώχειας, όμως το ζήτημα είναι ότι και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις που στέλνουν διαστημόπλοια σε αποστολές στο διάστημα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα διαβίωσης, όμως αυτό δε τις απέτρεψε από το να θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις αποστολές. Απλά και η Ινδία κάνει το ίδιο..

Ο σκοπός της Ινδικής αποστολής στο κόκκινο πλανήτη είναι η μελέτη για ίχνη μεθανίου (CH4) στην ατμόσφαιρα του Άρη διότι το μεθάνιο συνδέεται με την ύπαρξη ζωής. Το μεθάνιο έχει σύντομη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα του Άρη, το οποίο σημαίνει ότι αντικαθίσταται από κάποια πηγή στον πλανήτη. Η αποστολή θα ερευνήσει και τον ρυθμό απώλειας αερίων της ατμόσφαιρας του Άρη προς το διάστημα το οποίο θα δώσει πληροφορίες για την ιστορία δισεκατομμυρίων ετών του κόκκινου πλανήτη.

Πάντως είναι γεγονός ότι λιγότερες του 50% των αποστολών που έχουν εκτοξευτεί μέχρι σήμερα στον Άρη έχουν πετύχει. Οπότε τι θα συμβεί και με την Ινδική αποστολή θα φανεί στο προσεχές μέλλον.