Σε σημαντική άνοδο στις τιμές παραγωγού οδήγησε η έλλειψη καρπών που χαρακτήρισε τη φετινή σοδειά στο κελυφωτό φιστίκι και το αμύγδαλο. Ο ήπιος περσινός χειμώνας σε συνδυασμό με τη παρενιαυτοφορία στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς και την πρώιμη ανθοφορία για την περίπτωση του αμύγδαλου, οδήγησαν στη μείωση της Ελληνικής παραγωγής, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η τιμή πώλησης για το άσπαστο αμύγδαλο, δηλαδή το κόκκαλο, σημείωσε άνοδο κατά 80 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι και υπολογίζεται στα 2.50 ευρώ το κιλό.

Η τιμή αυτή μεταφράζεται σε 7 ευρώ το κιλό για την ψίχα της ποικιλίας Φυρανιά και στα 6.5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τέξας. Σύμφωνα με τo USDA, η Ελληνική παραγωγή αμύγδαλων την καλλιεργητική περίοδο 2013-2014 διαμορφώθηκε στους 5.000 τόνους ψίχας, με την ντόπια κατανάλωση να ακολουθεί πτωτική πορεία και να φτάνει λίγο πιο κάτω από τους 10.000 τόνους.

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν πως η Ελλάδα παραμένει μια από τις δυνατές εισαγωγικές χώρες, διότι καταναλώνει διπλάσιες ποσότητες από αυτές που παράγει. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ξηρών καρπών στην Ελλάδα ανά έτος διαμορφώνεται στα 17 κιλά, ποσότητα που είναι μια από τις υψηλότερες σε ολόκληρο το κόσμο.

Όσον αφορά το κελυφωτό φιστίκι, δεδομένα της έκθεσης δείχνουν πως το Ελληνικό προϊόν προοδευτικά αρχίζει να ενδυναμώνει τη παρουσία του στο εξαγωγικό εμπόριο. Οι τιμές στο ξεκίνημα διαμορφώθηκαν στα 7 ευρώ το κιλό για τους ανοιχτούς καρπούς και πλέον έχουν φτάσει στα 8 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα υπάρχει η ελπίδα ότι οι ελάχιστες ποσότητες που δεν έχουν πουληθεί ακόμα είναι πιθανόν να πουληθούν πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό. Η τιμή των φιστικιών με κλειστούς καρπούς υπολογίζεται στα 5.15 ευρώ το κιλό.