Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» προωθεί έργο με 349 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε έντεκα μικρά νησιά του Αιγαίου και τα οποία θα παράγουν καθαρή αιολική ενέργεια με σεβασμό προς το περιβάλλον. Με αυτή τη μέθοδο δημιουργούνται στο Αιγαίο έντεκα οικολογικά νησιά που θα παράγουν αιολική ενέργεια και με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί σε σημαντικότατο βαθμό και ο τουρισμός των νησιών αυτών αφού προβλέπεται να εξαφανιστούν τα περιστατικά black out που τους θερινούς μήνες είναι μία διαρκής απειλή για αυτά τα νησιά. Φέτος το καλοκαίρι μεγάλο black out συνέβη στη Σαντορίνη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη τουριστική της οικονομία. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός και το ότι βρίσκεται σε θεαματική άνοδο η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναμένεται η έγκρισή της, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα έντεκα αιολικά πάρκα στη Κω, στην Κύθνο, στην Τήλο, στη Φολέγανδρο, στη Μήλο, στην Αμοργό, στη Πολύαιγο, στην Ίο, στη Σίκινο, στην Αστυπάλαια, και στη Κίμωλο. Μέσα στο έργο περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών αυτών με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα στην Αττική. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 1.25 εκατομμύρια ευρώ έχουν να κάνουν με τα έξοδα κατασκευής και τα 950 εκατομμύρια ευρώ με τα έξοδα διασύνδεσης. Τα έντεκα αιολικά πάρκα που προβλέπεται να κατασκευαστούν και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα το πολύ μέχρι το 2018, ανάλογα από το πότε θα εγκριθούν από τη ΡΑΕ, θα έχουν συνολική ισχύ 1.050 MW.

Μέσω αυτών των πάρκων, στα έντεκα νησιά του Αιγαίου θα παράγεται με σεβασμό προς το περιβάλλον πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που τα ίδια νησιά καταναλώνουν όλο το έτος, ενώ ταυτόχρονα η παραγόμενη ενέργεια θα φτάνει για να καλύψει περίπου το 66% της συνολικής ενέργειας που χρειάζονται, κάθε χρόνο, όλα τα νησιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ενεργειακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και οι οποίες βασίστηκαν σε επιτόπιες πιστοποιημένες ανεμολογικές μετρήσεις, τα 11 αιολικά πάρκα θα έχουν ανά έτος προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας 3.400 γιγαβατώρων με υψηλό συντελεστή παραγωγικότητας, εξαιτίας του ότι ο άνεμος στο Αιγαίο είναι συνήθως ισχυρός τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» πιστεύει ότι τα πλεονεκτήματα θα είναι σημαντικά και για τις τοπικές οικονομίες, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, ειδικά κατά τη περίοδο της κατασκευής, ενώ προβλέπεται ότι ποσοστό 3% από τα έσοδα, δηλαδή περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, θα διανέμονται στους τοπικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στους ντόπιους καταναλωτές και στο Πράσινο Ταμείο.