Εξαιτίας του πρόσφατου σκανδάλου της νοθείας βοδινού κρέατος με κρέας αλόγου, η Επιτροπή ENVI (Committee on the Environment, Public Health and Food Safety) του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έκθεσης που συνέταξε για την αντιμετώπιση της νοθείας.

Στη λίστα με τα 10 πιο επικίνδυνα για νόθευση τρόφιμα βρίσκονται τα σιτηρά, ο καφές και το τσάι, το μέλι και σιρόπι σφενδάμου, οι χυμοί φρούτων, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τρόφιμα βιολογικής γεωργίας, το γάλα, τα ψάρια και τα μπαχαρικά.

Με βάση την έκθεση , ο κίνδυνος για νοθεία αυξάνεται από τη μία όταν η πιθανότητα να εντοπισθεί η νοθεία είναι μικρή και από την άλλη όταν υπάρχει μεγάλο οικονομικό δέλεαρ, δηλαδή μεγάλο περιθώριο κέρδους. Το κίνητρο αυτό γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές φορές οι ποινικές διώξεις από τις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι ιδιαίτερα επιδερμικές και διαφορετικές από χώρα σε χώρα. Το πιο ανησυχητικό από όλα όμως, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το γεγονός ότι εγκληματικές οργανώσεις διεισδύουν πλέον και στο χώρο των τροφίμων.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι καταρχήν να επιβάλλονται τιμωρίες σε τέτοιο βαθμό που να καθιστούν απαγορευτική την πρόθεση για νοθεία και οι υπαίτιοι να αντιμετωπίζουν ποινές ακόμη και οριστικού κλεισίματος των επιχειρήσεών τους. Επίσης να ορισθεί ξεκάθαρα στη νομοθεσία τι καθιστά ένα τρόφιμο νοθευμένο, ώστε να υπάρξει παρόμοια προσέγγιση στο θέμα από όλες τις χώρες-μέλη. Παράλληλα να δοθεί μεγαλύτερη δυναμική στα προγράμματα επίσημου ελέγχου των Αρμόδιων Αρχών για καταπολέμηση της νοθείας. Τέλος να υπάρξει στενότερη συνεργασία των χωρών-μελών με τη Europol.

Σίγουρα όλα αυτά τα μέτρα φαίνονται θετικά και καλό είναι να εφαρμοστούν στη πράξη. Όμως η βασική αιτία της νοθείας των τροφίμων στην ΕΕ εντοπίζεται στην ίδια τη φύση του συστήματος που θεσπίζει που δεν είναι άλλη από τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρήσεων. Εφόσον η μεγιστοποίηση του κέρδους παραμένει ο βασικός πυλώνας του συστήματος των χωρών της ΕΕ, είναι δυστυχώς ολοφάνερο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει νοθεία στα τρόφιμα αφού η πλειοψηφία των επιχειρηματιών θα προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα, κάτι που δε θα μπορέσει να αποτρέψει οποιοσδήποτε ελεγκτικός μηχανισμός..

Η ιδέα της Ένωσης των Ευρωπαικών χωρών είναι μία πολύ ορθή και πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα, όμως εφόσον αυτή την Ένωση την διέπουν και οι ανάλογοι νόμοι και το ανάλογο σύστημα. Όπως δυστυχώς εξελίσσονται τα πράγματα, η ΕΕ θα καταντήσει να είναι Ένωση μονάχα νομικά, με την ελευθερία δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης. Από εκεί και πέρα η ΕΕ δεν έχει θεμέλια για να στηριχτεί και είναι εξαιρετικά αμφίβολο τι της επιφυλάσσει το μέλλον.