Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα τεχνολογικά εξελιγμένο παράθυρο, το οποίο όχι μόνο επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στη κατοικία όπου εγκαθίσταται, αλλά παράλληλα παράγει ηλεκτρισμό το ίδιο!

Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα ενεργειακά παράθυρα στοχεύουν στην μείωση των εξόδων θέρμανσης ενός κτιρίου το χειμώνα ρυθμίζοντας με ορθό τρόπο τη θερμότητα και το φως του Ήλιου, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Όμως οι Κινέζοι επιστήμονες προχώρησαν ακόμη μακρύτερα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα στο ενεργειακό παράθυρο και δυνατότητες στο να παράγει ενέργεια.

Γι’ αυτό το λόγο, χρησιμοποίησαν ένα υλικό, από σωματίδια οξειδίου του βαναδίου και ένα μίγμα πολυμερών, το οποίο λειτουργεί ως διαφανής επίστρωση πάνω στο παράθυρο, ρυθμίζοντας την εισροή υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας. Ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το συγκεκριμένο υλικό προσαρμόζεται έτσι ώστε, όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από ένα όριο, το υλικό μονώνει το παράθυρο και παράλληλα γίνεται απορροφητικό, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπέρυθρο φως του Ήλιου να μπει στο εσωτερικό του χώρου. Στη περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει πάνω από ένα όριο, το υλικό επίστρωσης του παραθύρου γίνεται ανακλαστικό, μπλοκάροντας την υπέρυθρη ακτινοβολία που έρχεται απ’ έξω.

Παράλληλα, γύρω από το γυαλί του παραθύρου είναι τοποθετημένες μικρές ηλιακές κυψελίδες, που δημιουργούν οι ίδιες ενέργεια, αρκετής ακόμη και για το άναμμα μιας λάμπας γραφείου. Οι κυψελίδες δέχονται το υπέρυθρο ηλιακό φως που διασκορπίζουν στο χώρο τα σωματίδια του οξειδίου του βαναδίου. Το μέχρι σήμερα πρόβλημα των μηχανικών ήταν να ενσωματώσουν τέτοιες φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα παράθυρο, χωρίς αυτό να χάνει τη διαφάνειά του, κάτι όμως που φαίνεται πως πέτυχαν οι Κινέζοι επιστήμονες.