Επιστήμονες του πανεπιστήμιου Flinders της Αυστραλίας διεξήγαγαν μία έρευνα όπου εξετάσθηκαν απολιθώματα μελισσών σε παγκόσμια κλίμακα για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο απώτατο παρελθόν με αυτές.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται μοριακή φυλογενετική, οι Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στα γονίδια τεσσάρων «φυλών» από 230 είδη μελισσών του είδους Xylocopinae.

Οι μέλισσες που ανέλυσαν προέρχονταν από όλες της ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική και σκοπός των επιστημόνων ήταν να ανακαλύψουν τις μεταξύ τους εξελικτικές σχέσεις.

Αναμιγνύοντας ευρήματα από αρχεία απολιθωμάτων με αναλύσεις DNA, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να προσδιορίσουν όχι μονάχα τη σχέση μεταξύ των μελισσών, αλλά και την ηλικία τους.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η εξαφάνιση προκλήθηκε από μια αλληλουχία γεγονότων που σημειώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο και δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα και μόνο γεγονός, όπως για παράδειγμα η πρόσκρουση μετεωρίτη.

Επομένως, οι μέλισσες πρέπει να είχαν την ίδια τύχη με τους δεινόσαυρους με τη διαφορά ότι ξαναεμφανίστηκαν και δίνουν το λαχταριστό και θρεπτικό μέλι. Τα ευρήματα απολιθωμάτων πάντως προβλέπεται, εκτός των άλλων, ότι θα δώσουν το πράσινο φώς στους επιστήμονες να αντιληφθούν τις αιτίες της σημερινής μείωσης του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των φυτών που χρειάζονται οι μέλισσες για να γονιμοποιηθούν.