Η Γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Γερμανίας ότι βοηθάει στο να ξεσπάσει κρίση στον τομέα του κρέατος, προωθώντας την βρώμικη πρακτική του “ντάμπινγκ μισθών”. Το Παρίσι δεχόταν πιέσεις να αντιδράσει μετά την ανακοίνωση της Gad, μιας Γερμανικής εταιρείας που διατηρεί ένα εκτροφείο και σφαγείο χοίρων και πουλερικών στη Βρετάνη, στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, που θεωρείται από τα σημαντικότερα, ότι θα απολύσει ή θα μετατάξει περίπου 900 εργαζομένους της.

Μέχρι στιγμής, η μεγάλη Γερμανική εταιρία πουλερικών Doux αναγκάστηκε να απολύσει περίπου 1.000 εργαζόμενους στη Βρετάνη πέρυσι αφού οδηγήθηκε σε πτώχευση, ενώ η βασική της ανταγωνίστρια, η Γαλλική Tilly-Sabco, η οποία απασχολεί περίπου 340 ανθρώπους, αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή της κατά 40% πριν λίγες βδομάδες.

Η Tilly-Sabco ισχυρίστηκε ότι οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη Γερμανία μπορούν να προσλαμβάνουν εκδοροσφαγείς με πολύ χαμηλούς μισθούς από την ανατολική Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή οι Γαλλικές εταιρίες είναι αναγκασμένες να πληρώνουν κατώτερο μισθό.

Το ακαθάριστο κόστος της κάθε ώρας εργασίας στη Γαλλία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κυμαινόταν σε 34.2 ευρώ το 2012, έναντι 30.4 στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αλλά στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία —δύο χώρες οι οποίες στέλνουν μεγάλους αριθμούς εργαζόμενων στη Γερμανία— το μέσο κόστος ανά ώρα αντίστοιχα κυμαινόταν στα 4.4 και 3.7 ευρώ.

Ο κατώτερος μισθός στη Γαλλία κυμαίνεται σε 1.430 ευρώ μικτά, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, με εργάσιμη εβδομάδα 35 ωρών.

Ωστόσο η ένωση Γερμανικών επιχειρήσεων του τομέα του κρέατος BVDF διαφώνησε κάθετα υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα το έχει η Γαλλία, όχι η Γερμανία. Διότι εφόσον οι μισθοί στη Γαλλία είναι τόσο υψηλοί, πλανάται το ερώτημα γιατί οι εργαζόμενοι από την ανατολική Ευρώπη επιλέγουν τη Γερμανία και όχι τη Γαλλία.

Αντίθετα με τη Γαλλία, η Γερμανία δεν έχει συγκεκριμένο ποσό κατώτερου μισθού, αν και οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν ώστε να θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο στις συναντήσεις τους με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές της καγκελαρίου ‘Αγγελας Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού”.

Το βασικό ζήτημα είναι, ανεξάρτητα από τις ενδοκαπιταλιστικές κόντρες μεταξύ των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ότι υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος η σημερινή κρίση να οδηγήσει μέσα στα επόμενα χρόνια στο ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ασία. Σε αυτόν τον πόλεμο θα δημιουργηθούν αντίπαλα μπλοκ κρατών που θα συγκρουστούν με τα όπλα στο ποιος θα αρπάξει πρώτος τη λεία, δηλαδή εδάφη με πετρέλαια καθώς και άλλους πολύτιμούς πόρους.

Αυτές οι αντιθέσεις στην ΕΕ αυτή τη περίοδο δείχνουνε καθαρά ότι το ένα μπλοκ θα είναι με επικεφαλής τη Γερμανία και το άλλο με επικεφαλής τη Γαλλία. Οι περαιτέρω συμμαχίες και επιλογές των άλλων μεγάλων αλλά και μικρών δυνάμεων σχετικά με ποιανού το μέρος θα πάνε ακόμη φυσικά δε γίνεται να προβλεφθεί. Η ουσία είναι ότι για τις ίδιες αιτίες που έγιναν και οι δύο προηγούμενοι παγκόσμιοι πόλεμοι, υπάρχει κίνδυνος να γίνει και μία ακόμη παγκόσμια σύρραξη για το ξαναμοίρασμα των αγορών, αφού η φύση του καπιταλισμού εκεί οδηγεί αναπόφευκτα αργά η γρήγορα..