Ο κομήτης ISON, αποκαλούμενος ως ο κομήτης του αιώνα, είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2012 από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους, και πλησιάζει ολοταχώς τον Ήλιο, όπου πιστεύεται πως είναι το πρώτο του πέρασμα από αυτόν. Οι επιστήμονες κάνουνε τα αδύνατα δυνατά για να τον παρατηρούν, ενώ το πέρασμά του το Σεπτέμβριο από τον Άρη να υπήρξε πρόκληση για τις διαστημικές αποστολές που βρίσκονταν εκεί.

Εξαιτίας της κίνησης και της θέσης που έχει η Γη, ο κομήτης θα είναι ορατός στον ουρανό της μετά το πολύ κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, στις 28 Νοεμβρίου. Ο ISOΝ, στο περιήλιο, που είναι η πιο κοντινή απόσταση που θα βρεθεί στον Ήλιο, θα βρίσκεται μόλις 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του αστεριού.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που θα επικρατούν εκεί, που θα αγγίζουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι βαρυτικές πιέσεις, αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους κομήτες, που αποτελούνται από πάγο και σκόνη.

Σύμφωνα με αναλύσεις των αστρονόμων για το συγκεκριμένο περιήλιο, κομήτες που η κεφαλή τους έχει διάμετρο μικρότερη από 200 μέτρα είναι καταδικασμένοι να αποσυντεθούν. Όμως ο ISON, φαίνεται πως κάλλιστα μπορεί να τη βγάλει καθαρή καθώς έχει διάμετρο κεφαλής που κυμαίνεται από 500 μέχρι 2.000 μέτρα.

Εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με αυτά τα σκεπτικά, ήδη από τις πρώτες νύχτες του Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της Γης θα βιώνουν ένα φανταστικό θέαμα στον νυχτιάτικο ουρανό διότι ο κομήτης θα είναι ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα με μια ουρά δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων!