Η ρύπανση από ραδιενέργεια στις κοντινές πόλεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που καταστράφηκε στον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και η απορρύπανσή τους είναι περιορισμένης έκτασης ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν, εκτιμά σήμερα η οικολογική οργάνωση Greenpeace.

Σύμφωνα με μία από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η οργάνωση στις αρχές του Οκτώβρη, τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας εξακολουθούν να είναι αυξημένα στο προάστιο Μιγιαγκόζι της πόλης Ταμούρα, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τον αντιδραστήρα.

Όμως, οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση εξετάζουν πλέον τη περίπτωση να άρουν την απαγόρευση της παραμονής σε αυτήν τη ζώνη, επειδή θεωρούνε ότι η διαδικασία της απορρύπανσης έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της ραδιενέργειας.

Και η ίδια η Greenpeace ισχυρίζεται ότι η απορρύπανση ελάχιστα έχει μειώσει τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη γύρω από τη Φουκουσίμα περιοχή και μία πιθανή επιστροφή των κατοίκων στις περιοχές διαμονής τους θα ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ίδιους. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα σπίτια και οι γειτονιές που απορρυπάνθηκαν δεν είναι τίποτε άλλο παρά νησάκια και διάδρομοι ενώ τριγύρω η μόλυνση παραμονεύει..