Σούπερ-ηφαίστειο ορίζεται ένα ηφαίστειο όταν εκρήγνυται με δύναμη 1.000 φορές μεγαλύτερη από ένα τυπικό ηφαίστειο και εκτινάσσει πάνω από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα πετρωμάτων και ηφαιστειακής στάχτης. Η Γη έχει βιώσει αρκετές φορές παλιότερα τέτοιες καταστρεπτικές εκρήξεις. Αντίθετα με τα πιο διάσημα κωνικά ηφαίστεια, όπως της Αίτνας στη Σικελία, τα σούπερ-ηφαίστεια, παρά την εκρηκτικότητά τους, δεν σχηματίζουν βουνά λάβας, αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργούν μια καλδέρα στο έδαφος τεραστίων διαστάσεων.

Δύο επιστήμονες από τις ΗΠΑ, ο γεωλόγος Τζόε Μιχάλσκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης της Αριζόνας και ο ηφαιστειολόγος Τζέικομπ Μπλίτσερ του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA, ισχυρίζονται ότι ο πλανήτης Άρης στο μακρινό παρελθόν είχε τέτοιου είδους ενεργά ηφαίστεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ακανόνιστες σε σχήμα καταβυθίσεις του εδάφους στον Άρη και κυρίως μία που έχει βάθος 1.8 και μήκος 85 χιλιόμετρα, στη περιοχή «Αράμπια Τέρα» στο βόρειο ημισφαίριο του κόκκινου πλανήτη, παρόλο που δεν φαίνονται με το μάτι οι κλασσικές κορυφές σε σχήμα κώνου που έχουν τα περισσότερα ηφαίστεια. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για τους τυπικούς κρατήρες από πτώση ουρανίων σωμάτων, αλλά για τα απομεινάρια εκρήξεων τεράστιων αρχαίων ηφαιστείων που πρέπει να ήταν ενεργά στον Άρη.

Ο Άρης είχε κάποτε τεράστια ηφαίστεια, πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που υπήρξαν στη Γη, τα οποία, με τις εκρήξεις τους, κατέκλυσαν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρά του. Βέβαια αυτά τα σούπερ-ηφαίστεια ήταν ενεργά στην αρχή της ζωής του κόκκινου πλανήτη πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής σκόνης, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του πλανήτη, την οποία σήμερα εξετάζει το διαστημικό όχημα Curiosity. Εκτός των άλλων, στην επιφάνεια του Άρη δεσπόζει το γιγάντιο, αλλά σβησμένο, ηφαίστειο που έχει την ονομασία Όλυμπος με ύψος 22.000 μέτρα και είναι σχεδόν τριπλάσιο σε ύψος από το ψηλότερο βουνό της Γης το Έβερεστ που έχει ύψος 8.848 μέτρα.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα είναι καχύποπτη με τις ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων διότι θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία όσον αφορά την ύπαρξη σούπερ-ηφαιστείων στον Άρη και το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.