Επιστημονική ομάδα από την Ελβετία και τη Γερμανία εξέτασαν δύο πυρήνες υπεδάφους που ήρθαν στην επιφάνεια μετά από γεωτρήσεις στον βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς, νοτίως του Σπιτσμπέργκεν της Νορβηγίας. Οι επιστήμονες βρήκαν απολιθωμένους κόκκους γύρης που ανήκουν σε κάποιο από τα πρώτα αγγειόσπερμα φυτά επί της Γης, φυτά δηλαδή που αναπαράγονται μέσω των ανθέων. Η χρονολόγηση της γύρης έδειξε ότι έχει ηλικία περίπου 243 εκατομμύρια έτη, δηλαδή περίπου τη χρονική περίοδο που κυριάρχησαν πάνω στη Γη οι δεινόσαυροι.

Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι τα φυτά με άνθη έκαναν την εμφάνιση τους στη Γη πριν από περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν ανθοφόρα φυτά στη Γη τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από τη χρονική περίοδο που ήταν πιστευτή μέχρι τώρα.

Όσον αφορά τα αγγειόσπερμα, αυτά είναι τα μεγαλύτερα σε αριθμό και με τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτά με σπόρους στη Γη. Κάθε κόκκος γύρης που παράγουν, περιέχει το αναγκαίο για την αναπαραγωγή τους κύτταρο. Τα ανθοφόρα φυτά αποτέλεσαν την τελευταία κατηγορία φυτών που εμφανίστηκαν στη Γη και έγιναν κυρίαρχα πριν από περίπου 90 εκατομμύρια έτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δαρβίνος δε μπορούσε να εξηγήσει το πώς και το πότε ακριβώς προήλθαν και ήταν για τον ίδιο ένα τρομερό μυστήριο.

Βέβαια μέχρι τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί η ακριβής καταγωγή τους παρόλο που η κρατούσα θεωρία θέλει τα αγγειόσπερμα να εξελίχτηκαν από εξαφανισμένα σήμερα φυτά, που δεν έβγαζαν άνθη και πιο συγκεκριμένα από φυτά συγγενικά των σημερινών κωνοφόρων. Η καινούργια ανακάλυψη πάντως ενισχύει τη κρατούσα θεωρία, με τη διαφορά στο ότι τα πρώτα αγγειόσπερμα πρέπει να πρωτουπήρξαν περίπου κατά 100 εκατομμύρια χρόνια πριν από τη χρονική περίοδο που μέχρι σήμερα ήταν πιστευτή.