Το διαστημικό όχημα Curiosity διαπίστωσε πριν λίγες μέρες ότι τελικά ο Άρης διαθέτει πολύ νερό το οποίο είναι κρυμμένο κάτω από το έδαφος. Βέβαια το συγκεκριμένο νερό δε βρίσκεται ελεύθερο, αλλά χημικά δεσμευμένο στα μικροσκοπικά σωματίδια του εδάφους. Το διαστημικό όχημα ανέλυσε το πρώτο του δείγμα σκόνης από τον Άρη, την οποία εξαέρωσε με υψηλή θερμοκρασία, περίπου στους 835 βαθμούς Κελσίου, και αμέσως φάνηκε ότι το πιο ισχυρό στοιχείο ήταν οι υδρατμοί.

Μέχρι σήμερα, τα μόνα διαπιστωμένα στοιχεία νερού στον Άρη είναι τα δείγματα πάγου που βρίσκονται στους πόλους του κόκκινου πλανήτη. Όμως με το δεδομένο πλέον ότι ο Άρης κρύβει τόσο νερό κάτω από την επιφάνειά του και σε συνδυασμό με το ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει τα σημάδια εκβολών ποταμών, λιμνών και θαλασσών, αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως δισεκατομμύρια χρόνια πριν ο Άρης διέθετε νερό σε αφθονία και προφανώς υπήρχε και ζωή!

Το γεγονός ότι ο Άρης διαθέτει νερό κάτω από την επιφάνειά του, οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους μελλοντικούς αστροναύτες που θα σταλούν στο κόκκινο πλανήτη. Αυτό διότι το κοκκινωπό έδαφος του Άρη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2%, με βάση την αναλογία βάρους, γεγονός που σημαίνει ότι με το που θα υπερθερμάνουν οι αστροναύτες ένα κυβικό πόδι Αρειανού εδάφους, θα πάρουν περίπου δύο μπουκάλια νερό! Και το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι ο Άρης κρύβει νερό σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνειά του με αποτέλεσμα όπου και αν βρίσκονται οι αστροναύτες να μπορούν να έχουνε νερό.

Από την άλλη, το Curiosity ανακάλυψε, από τον Αύγουστο του 2012 που βρίσκεται στο κόκκινο πλανήτη, στο έδαφος του Άρη και άλλα στοιχεία, όπως διοξείδιο του θείου, αρκετό διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και χλώριο, που πιστεύεται ότι αποτελούν κυρίως προϊόντα διάσπασης υπερχλωρικών ενώσεων, οι οποίες αποτελούν περίπου το 0.5% του Αρειανού εδάφους. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντίθετα με το νερό, αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα για τους μελλοντικούς αστροναύτες, επειδή οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ειδικά αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν μεγάλες ποσότητες της πολύ λεπτής σκόνης του Άρη.