Το διαστημικό όχημα Curiosity βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη εδώ και 13 μήνες, όμως ακόμη δε κατάφερε να ανακαλύψει μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του. Από παλιότερες δορυφορικές αναλύσεις, καθώς και αναλύσεις με τηλεσκόπια, οι επιστήμονες της NASA πίστευαν ότι η ατμόσφαιρα του Άρη περιέχει μεθάνιο σε σημαντικές ποσότητες ώστε να υπάρχει κάποια βιολογική ζωή με μικρόβια. Οι ποσότητες μεθανίου που ανίχνευσε μέχρι σήμερα το Curiosity βρίσκονται σε επίπεδα 6 φορές χαμηλότερα από αυτά που οι επιστήμονες προσδοκούσαν να βρούνε.

Αυτό βέβαια δε πτοεί τον επιστημονικό κόσμο διότι από τη μία το μεθάνιο μπορεί να υπάρχει στο «κόκκινο πλανήτη» σε υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και από την άλλη τα μικρόβια δεν είναι αναγκαίο να εκλύουν μονάχα μεθάνιο αλλά μπορεί να ζουν στον Άρη μικρόβια διαφορετικού είδους που μπορεί να εκλύουν κάτι διαφορετικό. Για αυτό το λόγο η έρευνα για την ύπαρξη ζωής στον Άρη θα συνεχιστεί εξονυχιστικά μέχρι τέλους.

Η πρώτη αναφορά εντοπισμού μεθανίου στον Άρη έγινε το 2003 από το δορυφόρο Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Το 2016, ένα άλλο Ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα, το ExoMars Trace Gas Orbiter, θα πραγματοποιήσει και άλλες έρευνες για το αέριο μεθάνιο. Επίσης, το ίδιο το Curiosity πρόκειται να εκσυγχρονιστεί, έτσι ώστε να έχει την ικανότητα να εντοπίσει πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις μεθανίου, το οποίο διαρκεί περίπου 3 αιώνες στην ατμόσφαιρα της Γης, προτού διασπαστεί από την ηλιακή ακτινοβολία.