Η Γη είναι ο πλανήτης που πραγματικά σφύζει από ζωή και χάρη σε αυτή τη ζωή που η Γη προσφέρει υπάρχουν και οι άνθρωποι. Όμως αυτό ούτος η άλλος δε θα κρατήσει για πάντα.

Βρετανοί επιστήμονες της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου East Anglia τονίζουν ότι το πολύ μέχρι 3.25 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμη θα υπάρχει ζωή στη Γη και μάλιστα σχεδόν όλο το ζωικό και φυτικό βασίλειο θα έχει μέχρι τότε εξαφανιστεί ολοσχερώς και οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη θα είναι κάποια πραγματικά ανθεκτικά μικρόβια που όμως θα πεθάνουν και αυτά στο τέλος.

Η αιτία για αυτή τη καταστροφή επικεντρώνεται στον Ήλιο, όπου σταδιακά θα αρχίσει να διογκώνεται και να γίνεται όλο και πιο καυτός με αποτέλεσμα η ζωή στη Γη προοδευτικά να εξαφανιστεί από τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν. Η Γη ήδη έχει ηλικία περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια και η ζωή, με τη μορφή κυττάρων, εκτιμάται ότι πρωτοσχηματίστηκε πριν περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ίσως και παλιότερα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο λέει ότι η Γη θα έχει ζωή για ακόμη 3.25 δισεκατομμύρια χρόνια. Όμως υπάρχουν και άλλες θεωρίες που εκτιμούν ότι η ζωή στη Γη θα τελειώσει νωρίτερα με τη πιο απαισιόδοξη άποψη να εκτιμά ότι θα τελειώσει σε περίπου 1.75 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό προφανώς εξαρτάται από το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μετατροπή του ήλιου σε «κόκκινο γίγαντα» και με ποια ταχύτητα θα μεγαλώνει.

Φυσικά, ακόμη και η πιο απαισιόδοξη θεωρία που μιλάει για καταστροφή όλης της ζωής πάνω στη Γη σε 1.75 δισεκατομμύρια χρόνια, θεωρείται πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι τότε υπάρχει η πιθανότητα η Γη να καταστραφεί από άλλες αιτίες όπως η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς ή κομήτη πάνω της, ένας πυρηνικός πόλεμος, η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο άνθρωπος, καθώς και πιθανές άλλες αιτίες. Μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα η καταστροφή της Γης να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ νωρίτερα από τη χρονική στιγμή που ο Ήλιος θα γίνει κόκκινος γίγαντας. Όμως ακόμη και να τη γλυτώσει η Γη από τις άλλες απειλές, είναι σίγουρο ότι δε θα τη γλυτώσει από τον Ήλιο, οπότε η καταστροφή της είναι αναπόφευκτη..

Βέβαια μέχρι τότε ο άνθρωπος πολύ πιθανόν να έχει ήδη μετοικήσει σε άλλους πλανήτες και το ανθρώπινο είδος να μπορέσει να συνεχίσει τη πορεία του σε άλλους κόσμους. Αυτό που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος είναι ότι όταν ο ήλιος θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα, η ζωή σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορεί να υπάρξει σε πλανήτες και δορυφόρους πλανητών που τώρα είναι παγωμένοι.

Η πιο ιδανική λύση που εκτιμούν οι επιστήμονες θεωρείται ο πλανήτης Άρης που προβλέπεται να παραμείνει κατάλληλος για ζωή σχεδόν μέχρι τη πλήρη καταστροφή του Ήλιου, όταν πλέον θα μετατραπεί σε έναν λευκό νάνο. Συνεπώς κάλλιστα οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μετοικήσουν στον Άρη. Το θετικό είναι, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, ότι σε λίγα χρόνια σχεδιάζεται να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση ανθρώπων στο «κόκκινο πλανήτη» και πιθανόν σε δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα ο Άρης να σφύζει κυριολεκτικά από ζωή.