Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε χθες, αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση για το πραγματικά καταστρεπτικό και παράλογο φορολογικό νομοσχέδιο των αγροτεμαχίων καθώς και να ενημερώσει ότι οι Έλληνες αγρότες είναι πραγματικά αγανακτισμένοι και σε απόγνωση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με τη ΠΑΣΕΓΕΣ κρίνεται τελείως άδικο αφού συμφέρει μονάχα την ισχνή πλειοψηφία των πλούσιων αγροτών που καλούνται να πληρώσουνε λιγότερα! από τους υπόλοιπους. Το κείμενο της ανακοίνωσης-διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«1. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επισημάνει επανειλημμένα έγκαιρα και έγκυρα ότι δεν είναι δυνατόν και είναι παντελώς άδικο και παράλογο, να φορολογούνται οι συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια), αντί της δίκαιης και αποδεκτής φορολόγησης των εισοδημάτων που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους.

2. Είναι παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός κάποιων ότι τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν μόνον με 1.5 ευρώ/στρέμμα. Η αλήθεια είναι ότι θα επιβαρυνθούν με το γινόμενο συγκεκριμένων συντελεστών, σύμφωνα με τη χρήση, θέση, καλλιέργεια, πρόσοψη ή μη σε εθνική ή επαρχιακό οδό, σε θάλασσα κλπ. Στη δυσμενέστερη περίπτωση θα επιβαρυνθούν με γινόμενο επτά (7) συντελεστών, όπως προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή το 1.5 ευρώ/στρέμμα μπορεί να φθάσει στην οροφή των 236.25 ευρώ/στρέμμα.

3. Κατά παράλογο τρόπο, η ίδια καλλιέργεια, με το ίδιο κόστος παραγωγής και την ίδια ακαθάριστη πρόσοδο επιβαρύνεται διαφορετικά, σύμφωνα με το διαμέρισμα, την περιοχή που ευρίσκεται η καλλιεργούμενη έκταση.

4. Κατά παράλογο και άδικο τρόπο η ίδια καλλιέργεια με τα ίδια έσοδα-έξοδα, φορολογείται διαφορετικά, εάν το αγροτεμάχιο προσεγγίζει επαρχιακή ή εθνική οδό η θάλασσα, σαν να ισχύει το δεδομένο ότι η καλλιέργεια, που βλέπει εθνική οδό ή θάλασσα είναι πιο αποδοτική ή έχει λιγότερα έξοδα!!!

5. Κατά παράλογο τρόπο μία ασκεπής – μη καλλιεργούμενη έκταση (υπαίθρια έκθεση) φορολογείται περισσότερο από ένα λατομείο-μεταλλείο με σημαντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του στο περιβάλλον και με σημαντικά ετήσια έσοδα!!!

6. Κατά παράλογο και άδικο τρόπο προβλέπεται με βάση τον συντελεστή απομείωσης οι μικρομεσαίοι αγρότες (≤ 130 στρ. ) να φορολογούνται με συντελεστή ένα (1) και οι μεγαλογαιοκτήμονες με 0.4!!!

7. Κατά παράλογο και άδικο τρόπο προβλέπεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5 για τα 10 στρέμματα του κτήματος και έτσι μία αποθήκη στέγασης – φύλαξης γεωργικών μηχανημάτων, επιβαρύνει σημαντικά το γινόμενο των συντελεστών.

8. Κατά παράλογο και άδικο τρόπο δεν φορολογούνται τα γήπεδα ελλιμενισμού σκαφών ή αεροσκαφών, ενώ φορολογούνται οι λωρίδες γης που ευρίσκονται κάτω από υψηλή τάση της ΔΕΗ, που ουσιαστικά είναι ανεκμετάλλευτοι από τον αγρότη.

9. Κατά παράλογο και άδικο τρόπο φορολογούνται οι μη καλλιεργούμενες ανεκμετάλλευτες γαίες, οι οποίες δεν προσδιορίζουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους.

10. Κατά παράλογο και άδικο τρόπο δεν προβλέπεται καμία διάκριση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους ετερο-επαγγελματίες, τέλος καθίσταται σαφές ότι οι συντάκτες αυτού του σχεδίου Νόμου, στοχεύουν στη διάλυση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, στην εξουθένωση των αγροτών, οι οποίοι δε θα μπορούν ασφαλώς ν’ ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα, ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί δραματικά αν και η Κυβέρνηση με πομπώδη τρόπο διαλαλεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα προέλθει από την ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα, ο οποίος υπερφορολογείται και χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση.

Ας γνωρίζουν καλά οι Κυβερνήσεις και όσοι μέσω αυτών υλοποιούν σκοτεινούς σχεδιασμούς, ότι θα βρουν σύντομα απέναντί τους σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μέχρι τώρα έχει υποστεί συνολική ετήσια αφαίμαξη παραπάνω από 2 δις, όπως τεκμηριώσαμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.»