Επιστήμονες του πανεπιστημίου Joseph Fourier στη Γαλλία, χρησιμοποιώντας κάμερες και μικροσκόπια, ανακάλυψαν πως διασπείρονται οι σπόροι του φυτού Εκουιζέτο (Equisetum). Τα φυτά του γένους Εκουιζέτο, που παρουσιάστηκαν στη Γη την εποχή των δεινοσαύρων, εξακολουθούν να φύονται σε διάφορες περιοχές της Γης σήμερα. Το μυστικό τους ήταν μέχρι τώρα άγνωστο και μόνο η καινούργια μελέτη κατάφερε να διαπιστώσει τους μηχανισμούς της κίνησης τους, δίνοντας λύση στο έως τώρα αίνιγμα πώς κατάφεραν να επεκταθούν τόσο αποτελεσματικά και να κυριαρχήσουν σε καινούργια οικοσυστήματα.

Όπως φάνηκε από την ανάλυση της μελέτης, η κίνηση των σπόρων πυροδοτείται από τέσσερα πόδια ευαίσθητα στους υδρατμούς, κάτι σαν ελατήρια, τα οποία τυλίγονται όταν τα επίπεδα υγρασίας αλλάζουν. Παρόλα αυτά, τα πόδια των σπόρων του φυτού Εκουιζέτο τυλίγονται και ξετυλίγονται τόσο γρήγορα και απότομα, με συνέπεια να κάνουν τους σπόρους να κινούνται!

Οι επιστήμονες έχουν τρομερό ενδιαφέρον όσον αφορά τις κινήσεις των φυτών καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσης για την κατασκευή αυτοκινούμενων συσκευών. Για αυτό το λόγο, η ανακάλυψη των μηχανισμών κίνησης των σπόρων του φυτού Εκουιζέτο πολύ πιθανόν να είναι μία καινούργια τεχνολογική επανάσταση, κάτι που όμως θα φανεί μέσα στα επόμενα χρόνια.