Σε μια απεγνωσμένη ενέργεια ώστε να σταματήσει τις διαρροές ραδιενεργών αποβλήτων, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υπόγειο τείχος από πάγο κάτω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι που το 2011 υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές από το χτύπημα του φονικού τσουνάμι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τα συνολικά έξοδα της κατασκευής του τείχους θα φτάσουν το ποσό των 47 δισεκατομμυρίων Γιέν ή 359 εκατομμυρίων Ευρώ.

Αυτή τη περίοδο η εταιρεία Tepco διοχετεύει 400 τόνους ραδιενεργού νερού καθημερινά ώστε να διατηρεί τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου σε ασφαλή θερμοκρασία. Το νερό αυτό αποθηκεύεται σε περίπου 1.000 δεξαμενές οι οποίες βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, παρόλα αυτά οι συνεχόμενες διαρροές δε δίνουν άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από το να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Το παγωμένο τείχος προβλέπεται να παγώσει το έδαφος σε βάθος 30 μέτρων διαμέσου ενός μηχανισμού υπόγειων κατακόρυφων αγωγών που θα μεταφέρουν ψυκτικό υγρό. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπεται ότι θα ανακόψει τη διαρροή μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο προς τον ωκεανό και παράλληλα θα εμποδίσει τα υπόγεια νερά να εισέλθουν στους αντιδραστήρες και τα κτήρια στα οποία βρίσκονται μέσα οι γεννήτριες.

Η περιβαλλοντολογική καταστροφή στη Φουκουσίμα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές είναι ούτος η άλλος παραπάνω από τεράστια, αφού η ραδιενέργεια που διέρρευσε από τη διαρροή πριν 2.5 χρόνια ήταν τόσο μεγάλης ποσότητας που έχει ουσιαστικά μολυνθεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πλανήτη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.. Ωστόσο καλό είναι να σταματήσει ολοκληρωτικά η διαρροή κάποια στιγμή έστω και αν το κακό ούτος η άλλος συνέβη..