Μετά από έρευνες που διεξήγαγε η Νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι ολόκληρο το Ιόνιο από βορρά προς νότο αλλά και οι θάλασσες της νότιας Κρήτης, κρύβουνε τεράστιες ποσότητες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γεγονός που σημαίνει ότι κάτω από αυτές τις θάλασσες υπάρχει άφθονο πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες προσπαθούν να αγοράσουν τις συγκεκριμένες περιοχές ώστε να έχουνε το μέγιστο δυνατό όφελος. Οι θαλάσσιες περιοχές που προβλέπεται να πουληθούν καλύπτουν μία τεράστια θαλάσσια έκταση 18.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ουσιαστικά αποτελούν το πρώτο στάδιο στην πορεία προκήρυξης γύρων παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, που σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Μαζί με τα 12.500 χιλιόμετρα στοιχείων από τις έρευνες των Νορβηγών η PGS θα πουλήσει και άλλα 6.000 χιλιόμετρα δεδομένων από προηγούμενες μελέτες που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων. Εφόσον το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές για έρευνες και θα ξεκινήσουν αμέσως οι πρώτες πειραματικές γεωτρήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν ως περίπου το 2019.

Η ουσία όμως της υπόθεσης είναι ότι πρακτικά για τον Ελληνικό λαό, τα πλεονεκτήματα που προβλέπεται να έχει από την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον Ελλαδικό χώρο θα είναι μηδαμινά, αφού όλες αυτές οι εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν το Ελληνικό πετρέλαιο θα καρπωθούν και τα οφέλη από τις γεωτρήσεις για τις ίδιες. Βέβαια το θετικό θα είναι ότι πλέον θα μπει η υποδομή για την εκμετάλλευση του Ελληνικού πετρελαίου, αλλά πέρα από την υποδομή, πρακτικά δε προβλέπεται ουσιαστικά να ενισχυθεί η Ελληνική οικονομία από αυτή τη κίνηση.