Ο αγωγός φυσικού αερίου που σχεδιάζουν η Τουρκία με το Ισραήλ φαίνεται ότι στη πράξη δεν είναι εφικτή η κατασκευή του επειδή μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ υπάρχει θάλασσα και ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από τη θάλασσα για να συνδέσει τις 2 χώρες. Όμως το συγκεκριμένο θαλάσσιο σημείο είναι πραγματικά ένα σημείο – φωτιά αφού υπάρχουν 3 συνολικά Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Αυτές είναι οι ΑΟΖ της Κύπρου, του Λιβάνου και της Συρίας και είναι ουσιαστικά βέβαιο ότι το Ισραήλ δε θα μπορέσει να κλείσει συμφωνία για το πέρασμα του αγωγού με καμία από τις παραπάνω χώρες.

Από την άλλη, ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο, στη δική του ομιλία, εξέφρασε μεταξύ άλλων την θέση ότι τα νησιά θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα περιορισμένα δικαιώματα στη θάλασσα που τα περικλείει. Ο Τούρκος πρέσβης ήταν πάντως προκλητικός στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις για το αν είναι εντός των νομοθετικών πλαισίων το να σταλούν Τουρκικά σεισμογραφικά για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι: «Και ποιος θα μας σταματήσει;», ήταν η κυνική του απάντηση, που βέβαια δε προκάλεσε θετικές εντυπώσεις.

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι ένας χώρος πολύ πλούσιος σε φυσικά κοιτάσματα λόγω κυρίως των ανεκμετάλλευτων μέχρι στιγμής κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να διεισδύουν και στα Ελληνικά νερά ξένες πολυεθνικές εταιρίες για να εκμεταλλευτούν το Ελληνικό πετρέλαιο. Επομένως η περιοχή της Ελλάδας αλλά και γύρω από την Ελλάδα είναι μία περιοχή SOS όσον αφορά το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων δυνάμεων παγκοσμίως. Για αυτό το λόγο οι μεγάλες δυνάμεις προφανώς να μη διστάσουν να χρησιμοποιήσουν και πολεμικά μέσα για το ποιος θα ελέγξει τη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ένας πόλεμος στη περιοχή κάποια στιγμή δε θα είναι ένα περίεργο και απροσδόκητο γεγονός. Το ποια θέση θα πάρει η Ελλάδα σε αυτό το πόλεμο καθώς και οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν είναι κάτι που φυσικά κανένας δε μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή.