Οι πετρελαιοκηλίδες, είναι ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών αφού όπου συμβαίνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα που προσβάλλουν γίνονται πραγματικά.. κρανίου τόπος. Όμως αυτό δε φαίνεται ότι συμβαίνει στο Κόλπο του Μεξικού διότι από ότι φαίνεται ο συγκεκριμένος Κόλπος έχει την ικανότητα να καθαρίζεται μόνος του από το πετρέλαιο. Αυτό αποδείχθηκε επειδή πριν 3 περίπου χρόνια συνέβη μία τρομερή έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, που βρίσκεται στο Κόλπο του Μεξικού, όπου εξαιτίας αυτής της έκρηξης δημιουργήθηκε μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα διότι υπήρξε διαρροή περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου! Η έκρηξη συνέβη τον Απρίλη του 2010 και η διαρροή σταμάτησε στις 15 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, δηλαδή για περίπου 3 μήνες χυνόταν καθημερινά πετρέλαιο στη θάλασσα..

Αμερικανοί επιστήμονες όμως από το πανεπιστήμιο του Τενεσί (Tennessee) των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το πετρέλαιο του Deepwater Horizon ‘πότισε’ με θρεπτικά συστατικά τα πιο βαθιά σημεία της θάλασσας. Ως συνέπεια παρουσιάστηκε περισσότερη τροφή στο νερό με αποτέλεσμα τα βακτήρια, που είχαν ήδη συνηθίσει να αξιοποιούν το πετρέλαιο ως είδος τροφής, να πολλαπλασιαστούν σε τρομαχτική κλίμακα. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι επειδή μικροδιαρροές πετρελαίου υπήρξαν αρκετές πριν τη διαρροή του 2010, ο Κόλπος του Μεξικού κατά κάποιο τρόπο ήταν ήδη συνηθισμένος στο πετρέλαιο.

Βέβαια, οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις από τη πετρελαιοκηλίδα στο περιβάλλον, διότι προφανώς υπήρξαν. Επίσης παραμένει άγνωστο αν υπάρξουν η όχι συνέπειες από τη πετρελαιοκηλίδα στο Κόλπο του Μεξικού στο μέλλον διότι μέσα σε 3 χρόνια σίγουρα δε μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Παρόλα αυτά και μόνο το γεγονός ότι τα βακτήρια στο Κόλπο του Μεξικού κατάφεραν, προς το παρόν τουλάχιστον, να καθαρίσουν τη πετρελαιοκηλίδα, αυτό και μόνο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ώστε να προστατευτούν θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν εξέδρες πετρελαίου ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις από πιθανές μελλοντικές διαρροές.