Το φασόλι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, και από εκεί ήρθε στην Ευρώπη, όπου και καλλιεργήθηκε από τις αρχές του 1800 και μετέπειτα. Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε περίπου από το 1850 και μετέπειτα. Συνολικά στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια καλλιεργούνταν 80.000 στρέμματα που έδιναν 70.000 τόνους νωπά φασολάκια, και 150.000 στρέμματα ξερά φασόλια που έδιναν 25.000 τόνους. Τα φασόλια για μεταποίηση και νωπή κατανάλωση καλλιεργούνται βασικά στις περιοχές Σερρών, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας. Από την άλλη ξερά φασόλια καλλιεργούνται στις περιοχές Καβάλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Τα φασόλια είναι ετήσιο φυτό αν και στην άγρια μορφή τους υπάρχουν και πολυετείς τύποι.

Το φασόλι αναπτύσσεται στη ζεστή περίοδο του έτους και δεν αντέχει στις παγωνιές και οι καταλληλότερες θερμοκρασίες για το ίδιο είναι από 15 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Άλλες θερμοκρασίες που ξεπερνάνε αυτά τα όρια προκαλούν ζημιές στο φυτό. Βέβαια, ο σύντομος βιολογικός του κύκλος επιτρέπει τη παραγωγή του ακόμη και σε περιοχές των εύκρατων ζωνών με σύντομη βλαστική περίοδο. Κατά τη σπορά, οι θερμοκρασίες εδάφους σε βάθος 5 εκατοστών περίπου, επιβάλλεται να είναι 15 με 30 βαθμοί Κελσίου με καταλληλότερη θερμοκρασία τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου διότι σε αυτή τη συγκεκριμένη θερμοκρασία ο σπόρος θα φυτρώσει πολύ σύντομα, σε περίπου 1 εβδομάδα, αλλά αυτό συμβαίνει με 50% επιτυχία. Οι καταλληλότερες θερμοκρασίες αέρα για τη καλλιέργεια του φασολιού είναι από 21 μέχρι 26 βαθμοί Κελσίου. Το δέσιμο των καρπών είναι αδύνατο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 10 βαθμούς Κελσίου και υψηλότερες των 32 βαθμών Κελσίου.

Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλών επιπέδων υγρασίας αέρα συνεπάγεται πτώση των ανθών. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά σε συνδυασμό με ξερό έδαφος, πιθανό να επιφέρουν ατελή γονιμοποίηση με συνέπεια περιορισμένη ανάπτυξη των σπόρων και παραμορφωμένους λοβούς. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη περίοδο ωρίμανσης των λοβών το φθινόπωρο, πιθανό να σταθούν εμπόδιο στη φυσιολογική ανάπτυξη των σπόρων, με συνέπεια οι λοβοί να καταλήξουν κενοί και επομένως ακατάλληλοι για βιομηχανική επεξεργασία. Από την άλλη υψηλά επίπεδα υγρασίας και βροχερός καιρός πιθανό να επιφέρουν ανθόρροια. Πάντως οι ποικιλίες των φασολιών αντιδρούν διαφορετικά η κάθε μία σε ακραίες περιβαλλοντολογικές καταστάσεις. Ελαφρά εδάφη, που στραγγίζουν και ζεσταίνονται στις αρχές Μαρτίου, είναι θετικά για πρώιμη σπορά. Αμμώδη ως και αργιλλοπηλώδη και οργανικά εδάφη γίνεται να χρησιμοποιηθούν για τη παραγωγή του φασολιού, τα βαριά εδάφη όμως δίνουν χαμηλή παραγωγή. Περιορισμένη στράγγιση πιθανό να συνεπάγεται σήψη της ρίζας. Το φασόλι θέλει ελαφρώς όξινα εδάφη με pH περίπου 6 όμως καλλιεργείται κατάλληλα και με pH 5.5 με 7. Σε αλκαλικά όμως εδάφη, στα οποία πιθανό να βρεθεί έλλειψη μαγγανίου, δε μπορεί να αναπτυχθεί.

Οι απαιτήσεις του φασολιού σε λίπανση είναι φυσιολογικές. Βέβαια, εξαιτίας του γεγονότος ότι το φασόλι έχει σύντομο βιολογικό κύκλο και επειδή έχει κάπως μικρό ριζικό σύστημα, επιβάλλεται υψηλή εδαφική γονιμότητα για να υπάρξει και η ανάλογη απόδοση. Για τη καλλιέργεια ενός τόνου λοβών πρέπει να φύγουν από το έδαφος περίπου 15 κιλά αζώτου, 1.5 κιλό φωσφόρου και 11 κιλά Καλίου. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται οργανωμένη και έγκαιρη λίπανση. Εξαιτίας του ότι το φυτό μεγαλώνει και ωριμάζει με ταχύς ρυθμούς, επιβάλλεται η χρησιμοποίηση λιπασμάτων που ελευθερώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα θρεπτικά τους συστατικά. Η απαραίτητη λίπανση σε άζωτο, συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 10 κιλά ανά στρέμμα, αναλόγως με τη ποσότητα των οργανικών ουσιών του εδάφους. Σε καλλιέργειες που χρειάζεται πότισμα, γίνεται να εφαρμοστεί και επιφανειακή λίπανση με άζωτο γύρω στα 35 κιλά ανά στρέμμα κατανεμημένες σε περίπου 3 δόσεις. Προσοχή όμως διότι πολύ μεγάλες ποσότητες λίπανσης με άζωτο πιθανό να προκαλέσει κατά την άνθηση ανθόρροια. Επίσης το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο σε έστω και λίγο μεγαλύτερες ποσότητες βορίου από το κανονικό διότι σε αυτή τη περίπτωση η απόδοση του φυτού είναι σημαντικά μειωμένη. Επίσης δίνει μειωμένη απόδοση όταν υπάρχει έλλειψη μαγγανίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Το φασολάκι πάντως, φθείρεται πολύ εύκολα και πρέπει να ψυχτεί αμέσως μετά τη συγκομιδή για να διατηρηθεί ποιοτικά σε υψηλά επίπεδα. Η πρόψυξη στους περίπου 4 βαθμούς Κελσίου καλό είναι να γίνεται με κρύο νερό, για να αποφευχθεί ο μαρασμός ή το ρυτίδιασμα των λοβών. Πάντως προσοχή διότι πρόψυξη σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 3 βαθμών Κελσίου επιφέρει κηλίδες στους λοβούς. Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται περίπου στους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία περίπου 45% για χρονικό διάστημα κοντά στους 8 μήνες. Εφόσον η περιεκτικότητα των σπόρων σε νερό είναι χαμηλότερη του 14%, τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης επιβάλλεται να είναι σχεδόν 70% για αύξηση της υγρασίας των σπόρων ώστε να αποφευχθεί διάρρηξη των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και τη διακίνηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη καλλιέργεια, τους τύπους και τις ποικιλίες των φασολιών, για τις ασθένειες, καθώς και για τις μεθόδους καταπολέμησης των ασθενειών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους της περιοχής τους.