Οι Ιάπωνες για ακόμη μία φορά διέπρεψαν σε τεχνολογικές δημιουργίες αφού η Ιαπωνική πολυεθνική εταιρία Fujitsu παρουσίασε στη διεθνή έκθεση «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη ένα καινούργιο είδος μπαστουνιού στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού ώστε χάρη σε αυτό το σύστημα οι συγγενείς του ηλικιωμένου, ή το προσωπικό μίας κλινικής, θα ξέρουν πού βρίσκεται σε οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη.

Επίσης, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το μπαστούνι μπορεί να στείλει e-mail σε μια ήδη αποθηκευμένη ηλεκτρονική διεύθυνση! Το μπαστούνι περιέχει τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Τη στιγμή που ο ηλικιωμένος επιβάλλεται να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Παρουσιάστηκε μπαστούνι με ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού!

Παρουσιάστηκε μπαστούνι με ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού!

Αν το μπαστούνι αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα στο σφυγμό της καρδιάς του ηλικιωμένου, αυτόματα στέλνει μέσω του ίντερνετ σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου, αποθηκευμένου στη μνήμη του μπαστουνιού, νοσοκομείου.

Τονίζεται ότι ο υπεύθυνος αισθητήρας που θα ειδοποιήσει τον ηλικιωμένο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δουλεύει όταν ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή.

Η Fujitsu ισχυρίζεται ότι το μπαστούνι αυτό μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων όχι μονάχα στην Ιαπωνία αλλά και παγκοσμίως. Ακόμη μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από τους ηλικιωμένους, αλλά και από κάθε άτομο με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα αναπηρίας, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται. Αυτή η πολύ σημαντική εφεύρεση θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα αφού πολύ ηλικιωμένοι χάνονται και τους ψάχνουν από το Silver Alert.