Μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα πριν ακριβώς δύο χρόνια το Μάρτη του 2011 άρχισαν πολλές συζητήσεις για σταδιακό περιορισμό των πυρηνικών εργοστασίων παγκοσμίως και πολλές κυβερνήσεις επισήμως δείχνουν να ασπάζονται πρακτικά αυτή τη λογική.

Πάντως στις χώρες της Ευρώπης υπάρχει διχογνωμία. Από τη μία χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελβετία έχουνε βάλει ως πλάνο το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων τους μέχρι το 2020, όμως η Γαλλία από την άλλη παραμένει αναποφάσιστη αφού έχει μεγάλα οφέλη από τη πυρηνική ενέργεια όχι μονάχα από την παραγωγή των δικών της εργοστασίων αλλά και επειδή χρηματοδοτεί και τη λειτουργία 8 πυρηνικών μονάδων στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε στρατόπεδα χωρισμένη η Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Σε στρατόπεδα χωρισμένη η Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Πάντως τη πιο αρνητική στάση κρατάει η Βρετανική κυβέρνηση διότι δε φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει κανένα από τους συνολικά 16 πυρηνικούς σταθμούς που οι περισσότεροι από αυτούς κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970. Η αιτιολογία της Βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η πυρηνική ενέργεια συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά για την ομαλή λειτουργία όλων των ενεργειακών αναγκών της χώρας και για αυτό το λόγο σχεδιάζει όχι απλά τη συντήρηση της πυρηνικής ενέργειας αλλά υπάρχει πλάνο και για περαιτέρω αύξησής της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όμως υπάρχει και ο αντίλογος μέσα στη Βρετανία διότι πολλοί Άγγλοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές του ρεύματος το οποίο παράγεται από πυρηνική ενέργεια πλησιάζουν όλο και περισσότερο τις τιμές του ρεύματος το οποίο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, και πιο συγκεκριμένα από την αιολική ενέργεια. Συνεπώς γιατί να μη προωθηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας ή και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που δε θα βλάψει το περιβάλλον; Αυτό είναι ένα γεγονός που η Βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της.