Και όμως δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά πραγματικότητα! Δύο νεαροί μηχανικοί εξειδικευμένοι στην επιστήμη των υλικών από το Salt Lake των ΗΠΑ δημιούργησαν πρόσφατα μια κατσαρόλα που δεν μοιάζει με καμία άλλη στο κόσμο και την ονόμασαν PowerPot. Το PowerPot κατασκευάστηκε με ενσωματωμένη πηγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη θερμότητα του μαγειρέματος επιτρέποντας στο χρήστη της κατσαρόλας να αντλεί ρεύμα χωρίς να βρίσκεται στο δίκτυο.

Η κατσαρόλα πωλείται σε δύο μεγέθη, τα οποία διαθέτουν μια πυρίμαχη βάση κατασκευασμένη από θερμοηλεκτρικό υλικό. Όταν ο χρήστης τη γεμίσει με νερό το λιγότερο μέχρι τη μέση και τη τοποθετήσει για παράδειγμα σε μια φορητή εστία γκαζιού, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της κορυφής και του πάτου της βάσης παράγει ρεύμα.

Δημιουργήθηκε κατσαρόλα που.. φορτίζει κινητά!

Δημιουργήθηκε κατσαρόλα που.. φορτίζει κινητά!

Αυτό, στη συνέχεια, μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου USB, το οποίο θα πρέπει να αντέχει στη φωτιά και με το οποίο γίνεται να φορτιστούν οι συσκευές. Το καλώδιο έχει ενσωματωμένο αδιάβροχο ροοστάτη με ένα πράσινο LED, το οποίο ανάβει για να πληροφορήσει το χρήστη ότι γίνεται να φορτίσει το κινητό, το mp3 player ή το GPS με ενέργεια ισχύος 5 ή 10 Watt. Η εταιρεία Power Practical πάντως κατασκευάζει και μια τρίτη, ισχυρότερη κατσαρόλα ισχύος 15 Watt. Η κατσαρόλα των 5 Watt θα πωλείται στη τιμή των 112 ευρώ και γίνεται να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με οποιαδήποτε πηγή καυσίμου.

Το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την ηλιακή ενέργεια είναι ότι λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο ότι και αν γίνει. Μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί από βοσκούς σε απομονωμένα μέρη, από τους κατασκηνωτές των κάμπινγκ ή και σε όσους έχουν προβλήματα στις κατοικίες τους εξαιτίας των διακοπών ρεύματος. Το παρακάτω βιντεάκι δείχνει πώς λειτουργεί το PowerPot.