Ερευνητές βιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου Γενετικής της Ιαπωνίας και του Ινστιτούτου Επιστήμης του Εγκεφάλου από το Πανεπιστήμιο Σαιτάμα πειραματίστηκαν με μικρά ψάρια του είδους ζέβρα με σκοπό να δούνε αν και εφόσον τα ψάρια έχουν την ικανότητα να σκέφτονται. Παλιότερες έρευνες είχαν κάνει χρήση μεθόδων μαγνητικής απεικόνισης για να αναλύσουν τη συμπεριφορά διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου των ψαριών, όμως η καινούργια έρευνα έκανε χρήση μιας διαφορετικής, πιο αποδοτικής μεθόδου ώστε να μελετηθεί η διαδικασία ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των επιμέρους εγκεφαλικών κυττάρων κάθε δευτερόλεπτο.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες μετάλλαξαν γενετικά τη διαφανή προνύμφη ενός μικρού ψαριού-ζέβρα, έτσι ώστε το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την όραση, να ακτινοβολεί πλέον, εξαιτίας μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται GPF, φωσφορίζον πράσινο φως, κάθε φορά που οι νευρώνες ενεργοποιούνταν. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου και μιας βιντεοκάμερας υψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές μπορούσαν πλέον να παρακολουθήσουν σε ζωντανό χρόνο την εγκεφαλική λειτουργία του ψαριού σε διαφορετικές φάσεις όπως όταν κατασκόπευε τη μέλλουσα τροφή του, όταν πήγαινε προς αυτήν, όταν έπαιρνε την απόφαση να τη φάει καθώς και άλλες φάσεις. Αν και η έρευνα είχε να κάνει με ένα ψάρι, ωστόσο δίνει πληροφορίες και για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ιάπωνες βιολόγοι προέβησαν σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη

Ιάπωνες βιολόγοι προέβησαν σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το ψάρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να εξεταστεί η εγκεφαλική συμπεριφορά σε ανθρώπους και ζώα και με αυτό τον τρόπο να βρεθούν καινούργιες πληροφορίες για διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές, καθώς επίσης θα μπορούσε να δώσει την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση της δράσης των νευρολογικών και ψυχιατρικών φαρμάκων.