Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πήρε μία απόφαση που αν και με τη πρώτη ματιά φαίνεται αρκετά θετική, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τη πήρε κρίνεται ιδιαίτερα ύποπτος. Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας όχι με άμεσο αλλά με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι το 2040. Η Ιαπωνία υποχρεώνεται να εισάγει το 95% της συνολικής ενέργειας που της είναι απαραίτητη, γεγονός που από τη μια μολύνει το περιβάλλον και από την άλλη είναι μία διαδικασία που κοστίζει πάρα πολλά χρήματα αφού η εισαγωγή πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων λογικό είναι να κοστίζουν.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα έχουν παύσει τη λειτουργία τους, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, και τα 50 πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, με τη προοπτική όλα πυρηνικά εργοστάσια να αποκτήσουν τέτοιου είδους ασφάλεια ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα. Το θέμα είναι ότι η Ιαπωνία καλύπτει με αυτά τα εργοστάσια το 30% των ενεργειακών αναγκών της και υπήρχε το πλάνο μέχρι το 2030 να καλύπτεται με πυρηνική ενέργεια το 50%. Έτσι πολλοί υποπτεύονται ότι η σημερινή Ιαπωνική κυβέρνηση έκανε επίτηδες τον ελιγμό να μειώσει υποτίθεται με πολύ αργούς ρυθμούς  τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ψηφοθηρικούς λόγους αφού του χρόνου στην Ιαπωνία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης σχετικά με τη πυρηνική ενέργεια

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης σχετικά με τη πυρηνική ενέργεια

Και επίσης άλλος ένας λόγος είναι ότι μπορεί η Ιαπωνική κυβέρνηση να έχει έρθει σε μυστική συμφωνία με τους Ιάπωνες βιομήχανους ώστε με τη λογική της εξάλειψης της πυρηνικής ενέργειας με πολύ αργούς ρυθμούς, με τη πάροδο των χρόνων το θέμα να ξεχαστεί από τον κόσμο και πρακτικά να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια, κατασκευάζοντας ίσως και καινούργια. Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς θα γίνει στη πολύπαθη Ιαπωνία..