Το Γκότσι μπέρι – Goji Berry είναι πάρα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε βιταμίνες και πολλοί αθλητές το χρησιμοποιούν ως τονωτικό. Το Goji Berry αντέχει τις ακραίες θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου και χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του φυτού πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες ώστε όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη να παρθεί η ρίζα του και να μεταφυτευτεί σε μικρή γλάστρα. Μόλις η ρίζα μεγαλώσει λίγο περισσότερο στη μικρή γλάστρα μπορεί πλέον να φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα και προς το πρώτο φθινόπωρο, στις αρχές του, θα φυτρώσουν οι πρώτοι καρποί αλλά κανονική παραγωγή Goji Berry θα υπάρξει τον 3ο χρόνο.

Το Γκότσι μπέρι και η καλλιέργειά του στην Ελλάδα

Το Γκότσι μπέρι και η καλλιέργειά του στην Ελλάδα

Πολλοί ερασιτέχνες που διαθέτουν κήπο φυτεύουν λίγα φυτά στις γλάστρες ή στο κήπο τους ενώ μερικοί επαγγελματίες αγρότες τα καλλιεργούν στα χωράφια τους. Οι περιοχές στην Ελλάδα που καλλιεργείται ως τώρα το γκότζι μπέρι είναι η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος, και η Κρήτη. Όμως επειδή το γκότζι μπέρι καλλιεργείται επιτυχώς σε περιοχές με μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ νύχτας και μέρας πιστεύεται ότι η Βόρεια Ελλάδα που έχει μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη Ελλάδα θα μπορεί να δώσει ακόμη πιο επιτυχής παραγωγή.

Στην Ελλάδα το γκότσι μπέρι καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς, ή αποξηραμένο. Έτσι όμως επειδή υπόκεινται σε επεξεργασία χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά του και τις βιταμίνες του. Καλύτερα είναι να καταναλώνεται νωπό είτε σκέτο, είτε μαζί με κόρν φλέικς, με μουσλί, μαζί με ξηρούς καρπούς ή και ως φυσικός χυμός στο μπλέντερ προσθέτοντας νερό.